Ha így készíted, tökéletes lesz.
Korábban többször próbálkoztam a weelington bélszín elkészítésével, de sosem sikerült, mert bármeddig pirítottam a gombát, nem tudtam elfőzni annyira a vizet belőle, hogy ne ázzon át a tészta. Pedig a recept, a wellington bélszín specialistájától, Gordon Ramsey-től származik, és egyáltalán nem tűnik nehéznek. Lehet, hogy az angol gombák máshogy viselkednek, mint a nálunk kaphatók, vagy talán a mesterszakács gyakorlata teszi?!?!
Most azonban megmondom nektek a tutit, amit én is nemrég tudtam meg, hol máshol, mint a kozmetikában, ahol, ha egyszerre több vendég van, biztos, hogy egyhamar a főzés lesz a téma. Manikűr közben egy lány azt újságolta, milyen tíz csillagos wellington bélszínt készített, mire én lecsaptam gyorsan a titkára: egy kis lisztet ad a gombához, ami felszívja a vizet. Persze ez nekem is eszembe juthatott volna, de annyira ragaszkodtam az eredeti recepthez eddig – hiszen mégsem piszkálhatok bele Gordon tökéletes
receptúrájába – hogy meg sem fordult a fejemben egy ilyen fondorlat. De, kedves Gordon, most becsempésztem ezt a mozzanatot az elkészítésbe, és csodák-csodája, elkészült az én tökéletes wellington bélszínem is.
Hozzávalók
∼4 főre∼
400 g bélszín
500 g gomba
8 szelet pármai sonka
1 csomag leveles tészta
1-2 kanál liszt
só, bors, kakukkfű, dijoni mustár
Elkészítés
A hús minden oldalát dörzsöld be sóval és borssal, majd forró serpenyőben, kevés olívaolajon süsd le, csak annyira, hogy kérget kapjon (a hús végeiről se feledkezz meg). Ha elkészült, tedd egy tányérra és kend meg minden oldalát dijoni mustárral.
A gombát pucold meg, aprítsd fel, majd forró, száraz serpenyőben kezd párolni. Sózd, borsozd, morzsold rá a kakukkfüvet, párold tovább addig, míg a gomba alól az összes lé el nem forr, és egy sűrű masszává nem válik. Ha ezt nem sikerül kivárni, akkor jöhet a
liszt, amivel, ha megszórod a gombát, felszívja a vizet és kész is lesz a masszád.
Az asztalra teríts le egy nagy darab folpakkot. A közepére vékony átfedéssel tedd rá a sonka szeleteket úgy, hogy a húst bele tudd majd tekerni. Kend meg a gombamasszával, fektesd rá a húst. A folpakk segítségével tekerd fel jó szorosan, forgasd a folpakkba, és tedd a hűtőbe fél-1 órára.
A leveles tésztát tedd deszkára, fektesd a közepére a húst, tekerd fel úgy, hogy a tészta szépen befedje. Kend meg felvert tojással, késsel ejts rajta néhány bevágást, hogy a gőz távozni tudjon.
180 fokos sütőben 15-20 perc alatt süsd aranybarnára.
A húst vágd fel ujjnyi szeletekre, krumplipürével és/vagy salátával kínáld.