Krémes és melengető.

Az édesburgonyával tavaly tavasszal ismerkedtem meg. Azóta rendszeresen szoktam venni, de inkább köretnek készítettem eddig. Mivel nem a legolcsóbb zöldségfélék közé tartozik, általában más zöldségekkel együtt (répával, hagymával, sima burgonyával), megpucolva, feldarabolva teszem be a sütőbe.
A tartós hideg tél miatt azonban már kifogyott a leves repertoárom, így újabb dolgokkal kísérletezem. Így készült el ez a leves is. Hamarabb is kipróbálhattam volna, mert így sokkal finomabb az édesburgonya, mint sütve fogyasztva.

Hozzávalók
∼2 főre∼

300 g édesburgonya 
1 narancs
só, bors, gyömbér

Elkészítés
Az édesburgonyát pucold meg, darabold fel, tedd egy lábosba. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd forrástól számítva 10-15 perc alatt főzd puhára.   
Kicsit várj, hogy hűljön, majd egy botmixerrel pürésítsd. Csavard ki a narancs levét, add hozzá, főzd össze. Sóval, borssal és friss, vagy őrölt gyömbérrel fűszerezd.
Korianderlevelekkel díszítve tálald.