A ropi olaszul.
Ez az olasz kenyérféle sokáig eláll, és kínálható aperitif mellé, vagy egy jó sonka-sajt tál mellé is. Nálunk mindig van otthon grissini, amit korábban vettem. Az üzletben kapható verzió ráadásul azért tetszett annyira (ha jól emlékszem az Aldi olasz napjai keretében vásároltam), mert a dobozon belül kis csomagokra volt osztva, így nem kellett egyszerre az egészed megbontani, még tovább tárolható volt. Nemrég azonban ezt is kipróbáltam otthon (ez a recept is Gennaro Contaldo Italian Backery szakácskönyvében taláható), és többé biztos nem veszek bolti verzió. Ráadásul otthon úgy variálható a tészta, ahogy kedvünk tartja. A sima grissini tésztát fűszerezhetjük bármilyen, olasz zöldfűszerrel, vagy olívabogyóval, szárított paradicsommal, de még fokhagymával is.
Hozzávalók
15 g friss élesztő
280 ml langyos víz
250 g BL80 kenyérliszt
250 g semola (vagy réteslisztet)
10 g só
4 evőkanál olívaolaj
Elkészítés
Az élesztőt morzsolt bele a vízbe, és jól keverd el. A robotgép keverőtáljában mérd ki liszteket és a sót, add hozzá az olívaolajat, majd az élesztőt is. A dagasztó karral10-15 perc alatt készíts ruganyos, kissé lágy tésztát.
Letakarva meleg helyen keleszd 20-30 percig.
A kicsit megkelt tésztát borítsd ki egy lisztezett felületre, gyúrd kicsit át, majd nyújtsd ki téglalap alakúra. Darabold fel, ha pedig kerek formájú
grissiniket szeretnél, sodord meg őket kicsit. Semolával megszórd tepsiben 2 centinként rendezd el őket, majd a tetejüket is szórd meg a durumliszttel.
A tepsit takard le, és pihetesd a grissiniket, amíg felmelegíted a sütőt 220 fokra. Mielőtt betennél a grissiniket, csökkentsd a hőt 200 fokra, és süsd 10-12 percig.
A grissini több hétig eláll, így készíthetsz nagyobb mennyiséget is.