Desszert, nem csak a hüttékben.

A gőzgombócról szerintem mindenkinek a síelés és az osztrák/német hütték jutnak eszébe. Én is általában akkor szoktam gőzgombócot enni, ha megéhezem síelés közben.
A délnyugat-németországi étel alapja egy nagyon egyszerű kelt tészta, amit gőz fölött főznek készre. Ahány régió, annyi változata létezik: van, ahol töltelék nélkül készül, van, ahol káposztával tömik meg, ilyenkor salátával és gombás szósszal kínálják. A legismertebb, hütte verziója a szilvalekváros vanília sodóval és mákkal kínált változat. Nincs is olyan osztrák és német sípálya, ahol ezt ne lehetne kapni.
Viszont otthon is könynen elkészíthető, így nem kell arra várni, hogy eljusson az ember síelni. Mivel nem rajongok annyira a szilvalekvárért, apró belga csokipasztillával töltöttem meg, ami a gőzölés közben megolvad a gombóc belsejében. Általában kakaóporral megszórva tálalom, de a vanília sodó is illik hozzá.

Hozzávalók
∼4 nagyobb, vagy 6 kisebb gőzgombóchoz∼

250 g liszt
30 g cukor
15 g élesztő
1 tojás sárgája
175 ml langyos tej
kb. 50 g csokipasztilla
olvasztott vaj a gombócok megkenéséhez

Elkészítés
A tésztához mérd a hozzávalókat a robotgép táljába. A dagasztó karral dolgozd össze a tésztát 15-20 perc alatt, takard le és keleszd duplájára.
A tésztát borítsd lisztezett felületre, gyúrd át kicsit, majd oszd annyi részre, ahány gombócot szeretnél. A tésztát egyesével gömbölyítsd, lapítsd ki úgy, hogy a közepe vastagabb, a szélei vékonyabbak legyenek. Mindegyik közepébe halmozz bőven csokipasztillát. A tészta széleit csippentsd össze, és most már a töltelékkel formázd meg a gombócokat. Letakarva keleszd 20-30 percet. 

A gőzgombócok gőzöléséhez egy nagy edénybe önts ujjnyi vastagon vizet, forrald fel. Illessz az edényre lapos szűrőt, vagy bambusz párolót. Az olvasztott vajjal kend meg a szűrő, vagy pároló alját. Helyezd rá a gombócokat úgy, hogy legyen helyük megnőni (kb. háromszorosukra). Körbe kend le őket olvasztott vajjal. A gombócokat fedd le, 20-25 percig gőzöld. 
Olvasztott vajjal és kakaóval, vagy vanília sodóval és mákkal megszórva kínáld.