Isteni kelt tészta sok dióval.
Az aranygaluska nálunk mumus volt. De nem azért, mert nem szeretjük, hanem azért, mert, ha kelt tésztáról volt szó, anyukám mindig darázsfészket készített. Így aranygaluskát – amit egyébként én nagyon is szeretek – csak akkor ettem, ha vendégségben azzal kínáltak. Nagy bánatomra ez persze elég ritkán fordult elő.
Amióta azonban én is megbarátkoztam a kelt tészta készítésével, nem maradhat ki a rendszeresen készített ételek közül az aranygaluska sem. Kicsit sem nehezebb elkészíteni, mind bármelyik másik tésztát, csak talán egy picit időigényesebb, mert nem csak nyújtani, hanem szaggatni is kell.
Mivel egy régi, magyar receptről van szó, elővettem egy ’50-es években íródott szakácskönyvet, ami szinte már lapjaira hullott szét. Meg is találtam benne az aranygaluska receptjét, ami úgy kezdődik, hogy készíts egy olyan tésztát, mint a talkeldié. Hát, nem tudom, ki hallott manapság a talkedliről, de elárulom, ez egy fánk féle, amit olajban sütnek ki. A recept szerint a tésztája egy kicsit sűrűbb, mint a palacsintáé.
Ezt megtudva, régi szakácskönyvünket gyorsan be is csuktam, majd kerestem másik receptet az aranygaluskához, mert valahogy nem állt össze bennem, hogy fogok tudni kinyújtani, majd kiszaggatni egy sűrű palacsintatésztát. 🙂
Jól tettem, mert a neten akármelyik linkre kattintottam, azt írta, hogy kalácstésztát kell készíteni hozzá. Végül Limara Péksége leírása alapján készítettem el, bár néhány dolgot változtattam az elkészítésen.
Hozzávalók
25 g élesztő
250 ml tej
500 g liszt
egy csipet só
4-5 evőkanál cukor
50 g vaj olvasztva + az összeállításhoz
3 tojás sárgája
kb. 100 g darált dió
Elkészítés
A tejet langyosítsd meg, keverj el benne egy csipet cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Letakarva hagyd, hogy felfusson. Addig mérd ki a robotgép keverőtáljában a többi hozzávalót, ha felfutott az élesztő azt is add hozzá, a gép dagasztó karjával készíts egy lágy, fényes tésztát. Letakarva keleszd 1 órát.
A szépen megnőtt tésztát borítsd ki egy lisztezett deszkára, és nyújtsd ki 2-3 cm vastagra. Egy tálban készíts magad mellé olvasztott vajat és a diót. Egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a tésztát, kend meg
olvasztott vajjal, majd forgasd bele a dióba. A galuskákat sorakoztasd egy sütőpapírral bélelt tepsibe két rétegben. Letakarva szobahőmérsékleten keleszd duplájára.
Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Az aranygaluska ezen a hőn 20-25 perc alatt készre sül. Félidőben locsold meg olvasztott vajjal.
Vanília sodóval kínáld, amit úgy készíthetsz el a legkönnyebben, ha a főzős vanília pudingpor felét adod csak hozzá a puding elkészítéséhez szükséges tejhez.