Hagyományos majonézes saláta.
Gondolkoztam azon, hogy karácsonyra is összeszedek négy szuper köretet, ami halhoz, húshoz, sertéshez, szárnyashoz egyaránt illik, de hiába törtem a fejem, mindig oda lyukadtam ki, hogy ha karácsony, akkor nem kell más, mint krumpli saláta.
Vannak ételek, amik élvezik azt a privilégiumot, hogy csak bizonyos alkalmakkor készítik el őket, így sosem lehet megunni, megtartják különlegességüket. Nálunk ilyen a krumpli saláta, ami beírta magát a nagy családi szakácskönyvbe, mégpedig a karácsony fejezethez. Ilyenkor több kilónyit készítünk ebből, és akár egy hátig is esszük, hogy aztán ismét egy évig ábrándozzunk arról, de jó is lesz karácsonykor ismét megérezni az ízét.
Ugyan az elkészítése legalább 3 napig tart, mert idő kell annak, hogy összeérjenek a ízek, de ne rettenj meg, mégsem nagy ördöngösség megcsinálni. A különlegességét pedig az adja, hogy egyszer eszünk ilyet egy évben.
Hozzávalók
2 kg krumpli
3 db lilahagyma
2 tojás sárgája
1 kanál mustár
3 dl napraforgó olaj
1 nagy pohár tejföl
ecet
citromlé
Elkészítés
Mosd meg a krumplit, héjastul sós vízben főzd puhára. Hagyd kihűlni, majd pucold meg, és karikázd fel kb. fél centis darabokra. Nekünk erre van egy szuper eszközünk, egy hullámos vágó, amitől a szeletek olyan formát kapnak, mint a hullámchips.
Készíts egy nagy tálban ecetes levet úgy, hogy annyi ecetet öntesz a vízbe, hogy kellemesen savanykás legyen. Tedd bele a krumplit, add hozzá a karikára vágott lilahagymát, lefedve hagyd érni 1 éjszakát.
A majonézhez 2 tojás sárgáját keverj ki habverő segítségével 1 kanál mustárral, sózd, borsozd, majd folyamatos keverés mellett, óvatosan csurgass hozzá 3 dl napraforgóolajat. Ha már szép homogén szószt kaptál, adj hozzá néhány csepp citromlevet.
Egy nagy tálban forgasd össze a majonézt a tejföllel. Szűrd le a krumplit és a hagymát, keverd bele a majonézes szószba.