Idén készítsd te a szaloncukrot karácsonyra!

A nagymamám gyerekkoromban mindig azt mesélte, hogy Karácsonykor ők készítették a szaloncukrot, amit fehér selyempapírba csomagoltak és piros szalaggal kötöttek a fára. Arra nem emlékezett, hogy a szaloncukor, hogyan készült ezért hiába kértem, hogy mi is csináljunk sajét szaloncukrot. 
Idén, ahogy elkezdtünk beszélgetni az ünnepekről, megint felemlegette és meg eldöntöttem, hogy utánakárok, hogy tudnék sajét készítésű szaloncukrot tenni a fára és az ajándékokra, ugyanis nálunk az a szokás, hogy szaloncukorral díszítjük a csomagokat.
A kedvencem a marcipános szaloncukor, ezért azt készítek és egy igazán ünnepi verziót találtam még ki mellé, a szarvasgombával és narancssal ízesített gesztenyés verziót.
Vettem a közeli papírboltban színes selyempapírokat is a csomagoláshoz, így már semmi nem állíthatott meg. 😀 

Hozzávalók a marcipános szaloncukorhoz
∼kb. 20 darabhoz∼

100 g darált mandula
50 g porcukor
1-2 evőkanál víz

Hozzávalók a gesztenyés szaloncukorhoz
∼kb. 30 darabhoz∼

250 g natúr gesztenyemassza
2 evőkanál porcukor
1 kávéskanál szarvasgombakrém
fél narancs leve
1-2 evőkanál darált keksz

Elkészítés
A darált mandulát keverd össze a porcukorral, majd adj hozzá annyi vizet, hogy kis gombócokat tudja gyúrni belőle, a mandula ne morzsolódjon.
Formázz kis szaloncukor formájú darabokat és tedd félre.

Elkészítés
A gesztenyemasszát keverd ki a porcukorral, Add hozzá a szarvasgombakrémet és a narancslevet. Dolgozd össze. Ha túl híg lenne, adj hozzá darált kekszet.
Formázz kis szaloncukor formájú darabokat és tedd félre.

A szaloncukrok bevonatához vízgőz felett, vagy csokifondüben olvassz fel sütőétcsokit és forgasd bele a szaloncukrokat. Sütőpapíron hagyd száradni kb. 1 órát, majd csoagold be színes selyempapírba.