Nincs Karácsony Anyukám bejglije nélkül.

A bejgli, amit anyukám készít, a karácsonyi süteményes tál elengedhetetlen része. De csak és kizárólag a diós és a mákos, ezért minden évben összcsaládi felháborodást kelt, amikor felveti, hogy más ízeket is ki kéne próbálni, mert nem csak ez a két verzió létezik. Ez azonban a hagyomány, amihez bejgli téren ragaszkodunk. De miét is eszünk bejglit karácsonykor?
A bejgli eredetileg Lengyel országból származik, egy sziléziai (Krakkó környéki) kalácsfajta (makowiec, makownik), melyet a 14. század körül készítettek először. Eredetileg patkó alakúra hajtották, és mákkal töltötték. Magyarországon a 19. század második felében terjedt el osztrák hatásra, de ekkor már megjelent a diós töltelékű változat is. 
A keresztény hagyományok szerint a dió a rontás ellen véd, a máktöltelék pedig a bőség jele. A szenteste fogyasztott mák boldogságot hoz, a lányoknak pedig gyors férjhezmenetelt biztosít. Szóval kedves eladósorba került hölgyek, tessék nekiállni mákos bejglit sütni! 🙂

Hozzávalók a tésztához
∼4 rúdhoz∼

15 g élesztő
0,5 dl víz
0.5 dl fehérbor
1,5 liter finomliszt
300 g vaj
3 evőkanál porcukor
2 tojás sárgája
csipet só

Hozzávalók a mákos töltelékhez
∼2 rúdhoz∼

200g darált mák
200 g porcukor
kb. 1 dl forró tej
baracklekvár

Hozzávalók a diós töltelékhez
∼2 rúdhoz∼

500 g darált dió
400 g porcukor
kb. 1 dl forró tej
baracklekvár

Elkészítés
A vizet és a bort öntsd egy lábosba és langyosítsd fel, majd morzsold bele az élesztőt. Konyharuhával letakarva meleg helyen, hagyd, hogy az élesztő felfusson.
A lisztet mérd ki, morzsold el benne a vajat, add hozzá a cukrot és a tojások sárgáját, majd az élesztőt és jól dolgozd össze. A tésztát hagyd pihenni 1 órát.
Eközben készítsd el a töltelékeket. A darált mákot és diót keverd össze a cukorral, és öntsd fel annyi forró tejjel, amennyitől massza állaguk lesz. Tegyél bele néhány kanál baracklekvárt, hogy kicsit lazíts a tölteléken.
A tésztát a pihentetés után tedd egy nyújtódeszkára, és oszd el négy fele. Nyújtsd ki egyesével a tésztát téglalap alakúra. Halmozd bele a töltelék egyik felét, majd a hosszabbik oldalánál fogva tekerd fel. 2 mákos és 2 diós rudat tudsz ebből az adagból készíteni. A rudakat tedd egy tepsibe, kend meg a tetejüket felvert tojással, és szurkáld meg kicsit, hogy a gőz távozni tudjon. 180 fokos sütőben süsd addig, míg a teteje aranybarna nem lesz.