Nincs hálaadás sütőtök pite nélkül.

Tudom, nem mindenkinek tetszik, ahogy egyre jobban gyűrűzik be az amerikai hálaadás ünnepehazánkba. Pedig a sült pulyka gravy mártással és ez a pite is nagyon finom. Mindkettőt évek óta készítem és nem csak Hálaadáskor. 
Mivel a sós karamell krémnek is nagy divatja van, és lássuk be, ez is igen finom. Idén a pitét ezzel bolondítottam meg. 

Hozzávalók a tésztához

250 g liszt
140 g margarin
1 db L méretű tojás 
víz (szükség szerint)

Hozzávalók a töltelékhez

450 g sütőtök
2 db L méretű tojás
60 g nádcukor
2 teáskanál pumpkin pie spice fűszer
250 ml tejszín

 

Hozzávalók a sós karamellhez

60 g cukor
1 evőkanál méz
2 evőkanál víz
200 ml tejszín
2 evőkanál vaj
1 teáskanál tengeri só

Elkészítés
A pite tésztájához a lisztben morzsold el a vajat. Add hozzá a tojásokat, kezd el gyúrni. ha nem áll össze, adj hozzá annyi vizet, hogy egy lágy tésztát kapj. Csomagold frissentartó fóliába, pihentes a hűtőben minimum 30 percet.

Elkészítés
A töltelékhez darabold fel a sütőtököt, kapard ki a magjait és süsd puhára 200 fokos sütőben. A húsát kanalazd tálba, villával nyomkodd össze.
A cukrot a tojásokkal keverd habosra. A tejszínt a fűszerekkel melegítsd össze egy lábosban. Hagyd  kicsit kihűlni, majd add hozzá a cukorral kikevert tojásokhoz, keverd simára. Ezután keverd bele a sütőtök pürét is.

Elkészítés
A sós karamell krémhez a cukrot, a mézet és a vizet tedd egy edénybe, olvaszd addig, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Kis lángon főzz belőle borostyán színű, sűrű krémet. Vedd le a tűzről, add hozzá a tejszínt és a vajat, végül pedig keverd bele a sót is. 

A piteformát vajazd és lisztezd ki. A tésztát nyújtsd ki kicsit nagyobbra, mint a forma, béleld ki vele. A felesleget a széléről vágd le (ebből készíthetsz kis dekorációt). Öntsd bele a sütőtökös tölteléket, 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt süsd készre.
Hidegen és melegen is kínálhatod a sós karamell krémmel leöntve.