Briós sósan szalámival és sajttal.

A múlt hét Gennaroval indult, és most is beköltözik a Városi Konyhára. Ha nem is személyesen, de egy receptjével mindenképp. A legújabb szakácskönyvéből, az Italian Backery-ből – melyet dedikált is nekem – sorba próbálom ki a jobbnál jobb kenyereket, és eddig egyikben sem csalódtam. Könnyen elkészíthető, így elrontani sem lehet. Aki szeretne otthon kenyeret sütni, annak be kell szereznie ezt a könyvet!
A választásom most egy olyan receptre esett, aminek a fotója ragadott meg, a neve alapján: töltött briós, biztos, hogy soha nem készítettem volna el. Emlékeztek az óvodák, iskolák menzájának briósára? Nagyon száraz tészta, amit sütés közben kicsit oda is égettek, a belsejében pedig jól elrejtve, hogy alig lehessen megtalálni, nagyon édes, általában sárgabarack lekvár. Na, ezt sosem szerettem! Gennaro briósa azonban teljesen más, puha, tejes tészta, amibe annyi tölteléket teszel, amennyit te szeretnél! Sőt egy gondolattal tehetsz többet is, mert én is úgy jártam, hogy azt hittem, sok lesz a töltelék, de evés közben úgy éreztük, elbírta volna a mennyiség másfélszeresét.

 

Hozzávalók
∼16 darabhoz∼

6 g friss élesztő
115 ml langyos tej
275 g kenyérliszt
15 g finomra darált cukor
1 teáskanál só
1 felvert tojás
50 ml olívaolaj
szalámi
reszelt parmezán

Elkészítés

Az élesztőt futtasd meg a langyos tejben. A lisztet keverd össze a cukorral és a sóval, majd add hozzá az élesztős tejet és gyúrd össze. Add hozzá a tojást és az olívaolajat, és gyúrj belőle egy lágy tésztát. Nekem nagyon híg lett a masszám, így még legalább 20-25 g lisztet (3 púpozott evőkanál) adtam hozzá. 10-15 percig gyúrni kell, hogy a glutén elkezdjen dolgozni, és szép, sima tésztát kapjunk. Ezután takard tedd egy kilisztezett edénybe, takard le folpakkal és langyos helyen keleszd a tésztát a duplájára.

A kelesztés után a tésztát tedd ki egy gyúródeszkára, oszd 16 egyenlő részre, kis gombócokra. A gombócokat lapítsd ki, a közepére halmozz az apróra vágott szalámiból és a sajtból.
Csippentsd össze a tészta széleit, formázz a tésztából, immár a töltelékkel együtt újra gombócokat, és tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, é letakarva keleszd egy újabb órát. Eztuán kend meg a felvert tojással, majd tedd a 160 fokra előmelegített sütőbe. 20-25 perc alatt süsd készre.