Ínyenc előétel.
Gyerekkoromban nagy ünnepek alkalmával a Ráday utcai Vörös postakocsi étterembe mentünk ebédelni. Ez akkor az egyik legjobb hely volt Budapesten. Rengeteg turistát is vonzott az étterem, mert azon nagyon kevés helyek egyike volt, ahol szerepelt az étlapon a velős pirítós.
Szerettem ide járni – ha csak nagyon ritkán is – mert tudtam, hogy itt finomat fogok enni, és velős pirítóst is rendelhetek, hiszen nagy kedvencnek, ünnepi ínyencségnek számított. Bár ma már a piacon mindig látok velős csontot, és egyáltalán nem mondható drágának, mégis megmaradt kiemelt, ünnepi fogásnak. Így megmarad a különlegessége, lehet várni és lehet készülni rá.
Az étterem azóta bezárt, most ott áll üresen kiadó/eladó táblával a bejárati ajtón. Szerencsére a velős pirítós otthon is könnyen elkészíthető. ha húslevest főz az ember, csak venni kell bele néhány velőscsontot. 🙂
Hozzávalók
velős csont
pirítós
só
bors
petrezselyem
Elkészítés
A levesben megfőtt velőscsontot vedd ki. A csontből kapard ki a velőt. Törd össze kicsit, ízesítsd sócal, borssal és aprított petrezselyemmel.
Néhány szelet kenyeret piríts meg, kend meg vékonyan a velővel.