Az a bizonyos….
Amint beköszönt a késő ősz/kora tél, elkezdtem várni a karácsonyt, mert nem szeretem ezt, az utóbbi néhány évben átalakult átmeneti időszakot, amikor szandálból a csizmába, a nyári ruhából pedig hirtelen a télikabátba esünk. A karácsonyi színek és illatok azonban meghittséget és szeretet árasztanak, amik számomra könnyebben elviselhetőbbé teszik az esős, szürke, „denemszeretem” heteket. Így, ha hűvösre fordul az időjárás, és be kell kapcsolni a lakásban a fűtést, feltankolok sütőtökből, és előkerülnek a téli fűszerek: beindul a nagyüzemi forraltbor és grog készítés, na meg az ünnepi sütemények gyártása.
Lehet, hogy idén a szokottnál korábban, de idén október közepén költöztek be hozzám a téli ízek. Egy halom tökös, gyömbéres, fahéjas recept várja, hogy elkészítsem. Mivel nemrég kezembe került egy ikeás kekszes doboz – természetesen üresen – rögtön az jutott eszembe, hogy idén nem megveszem, hanem magam
készítem a belevalót. Az első adag el is készült, sőt, már el is fogyott (amihez hozzájárul, hogy részben ajándék lett belőle), ezért a karácsonyi időszakra legalább négy adaggal fogok készülni.
Hozzávalók
200 g liszt
2 kávékanál őrölt gyömbér
1 kávéskanál őrölt fahéj
1/4 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1/4 kávéskanál bors
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
1/4 kávéskanál sütőpor
100 g cukor
100 g szobahőmérsékletű vaj
5 evőkanál méz
Elkészítés
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a cukrot és a fűszereket, majd morzsold bele a vajat. Ha morzsa állaga lesz, kanalazd hozzá a mézet és gyúrd össze a tésztát.
Egy nyújtódeszkán gyúrj belőle egy kb. 2 cm átmérőjű hurkát, egy késsel pedig darabolt fel 2 cm-es részekre. A darabokat formázd golyókká és tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. A kezeddel, vagy egy lapos (perem nélküli) pohár segítségével lapítsd ki a golyókat.
190 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süsd meg. Nem kell a kekszeket agyon sütni, csak magas hőmérsékleten egy kicsit kiszárítani. Ha kiveszed a
sütőből a tepsit, a kekszek még lágyak lesznek. Ettől ne ijedj meg, hagyd egy picit hűlni, majd tedd át a sütiket egy rácsra, hogy ott hűljenek ki teljesen – így nem lesz nedves az aljuk.