Édes, citrusos és puha.

A toszkán kenyér sótlan, lapos, száraz. Nem is csoda, hogy nem fogyasztják önmagában. Inkább olyan ételek alapanyaga, mint a toszkán paradicsomleves, vagy a kenyérsaláta. Van azonban egy édes, citrusos kenyerünk, amolyan átmenet a kenyér és a kalács között. Desszertnek fogyasztják, sokszor kávéba mártogatva, de nálunk bevált reggelire sonka-tojás mellé. 
Az eredeti receptet az egyik kedvenc könyvemben, Gennaro Contaldo Italina Bakery könyvében találtam. Pici átalakítással szoktam elkészíteni évek óta, rendszeresen. 🙂

Hozzávalók az előtésztához

250 g liszt
150 ml szobahőmérsékletű víz
12g friss élesztő

Elkészítés
Az előtésztához az élesztőt teljesen oldd fel a vízben, majd add a liszthez. Néhány perc alatt dagaszd ruganyos tésztát. Takard le műanyag fóliával, tedd langyos helyre, keleszd duplájára.

Hozzávalók a kenyérhez

50 g puha vaj
75 g cukor
1 tojás
1 evőkanál szárított, őrölt narancshéj
100 g liszt

Elkészítés
A kenyérhez egy másik edényben a vajat habosítsd fel a cukorral. Add hozzá a tojást, a gyümölcsök reszelt héját és a sót, majd a lisztet és jól keverd ki. Végül add hozzá a megkelt tésztát is, dagaszd az egészet néhány percig. A tésztából formázz egy nagy, vagy több kisebb cipót (akár a brióshoz hasonló kis, csavaros formákat is készíthetsz), tedd sütőlapra, vagy tepsire. Letakarva keleszd ismét duplájára. 

200 fokos sütőben kb. 30 perc alatt süsd készre. Rácson hagyd kihűlni.
Desszertborhoz, vagy reggelire kínáld.