Klasszikus tejberizses desszert.
Biztos nem vagyok egyedül azzal, hogy a rizskochról a menza jut eszembe. A szó hallatán látom magam előtt régi általános iskolám ebédlőjét, kockás terítős asztalokkal és a konyhás nénikkel. Annak ellenére ez villan be elsőre, hogy a nagymamám rengeteg rizskochot sütött otthon, ráadásul ezerszer jobbat, mint amit az iskolában kaptunk. Sokszor volt ez uzsonnára hétvégén, vagy akár második fogás egy tartalmas raguleves, bableves vagy gulyás után.
Most jöjjön a családi recept általam továbbfejlesztett, felturbózott verziója, ami garantálom, hogy köszönő viszonyban sincs a menzák kiszáradt, unalmas rizskochjával.
Hozzávalók
∼8 szelethez∼
1 bögre rizs
1 bögre víz
1 bögre tej
1 csomag vanilin cukor
2 tojás
200 g cukor
Elkészítés
Mérj ki egy bögre rizst, adj hozzá egy csomag vanilin cukrot. Főzd meg egy bögre víz és egy bögre cukor keverékében. Ha megpuhult, hagyd kicsit kihűlni.
A tojások fehérjét verd kemény habbá, a sárgáját pedig keverd simára a cukorral. Először a tojásos cukrot és a kandírozott gyümölcsöket, diót, mogyorót (apróra vágva) add a rizshez, keverd el. Ezután óvatosan forgasd bele a felvert fehérjét. Vigyázz, hogy ne törjön össze nagyon a fehérje, mert ez adja majd a rizskoch tartását.
Öntsd az egészet egy vajjal kikent és morzsával megszórt tűzálló edénybe, 170 fokos sütőben süsd 30-40 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.