Krémes és melengető a hűvös napokon.

A nagypapám mindig azt mondta, hogy azért kell megenni a húslevesben a répát -nem mintha nem akartam volna- mert attól fogok tudni fütyülni. Na, hát pont olyan jól tudok, mint Julien király a Madagaszkárban, aki emiatt nem áldozta fel magát és ugrott bele a vulkánba, hogy megmentse a csordát a teljes kiszáradástól. 😀 A répát ettől függetlenül továbbra is lelkesen fogyasztom, s fütyülést viszont mellőzöm. 😀
De, a répa…. nem csak a húslevesben, hanem sütve köretnek is, vagy éppen levesnek is rendszeresen készítem. Ez utóbbit, mivel jó sok gyömbérrel szoktam főzni, általában felnőtteknek ajánlom. Bár az a gondolatom, hogy a gyömbéres dolgok nem valók gyerekeknek, mert csípnek, most megdőlni látszik, hiszen az alig 2 éves kis unokaöcsém úgy tömte magába a brutál gyömbéres levest, mintha éheztetnék. 🙂 Ült az ölemben és nem tudtam olyan gyorsan adni neki a falatokat, ahogy nyelte és nyitotta ki a kis száját a következő kanálért. 🙂

Hozzávalók
∼4 főre∼

fél liter zöldség alaplé
fél liter víz
egy csokor sárgarépa
1 szem krumpli
1 kisebb fej vöröshagyma
1 nagyujjnyi friss gyömbér
1 dl tejszín
só, bors, napraforgóolaj

Elkészítés
A hagymát pucold meg, aprítsd fel. Pucold meg a répát és krumplit is, kockázd fel őket. 
Egy lábosban hevíts kevés olajat, párold üvegesre a hagymát. Add hozzá a répát és a krumplit, forgasd kicsit át a zsiradékon. Öntsd fel a folyadékokkal, reszeld bele a gyömbért, sózd, borsozd, majd félig lefedve főzd addig, míg a zöldségek megpuhulnak (kb. 30 perc). Ha kész, botmixerrel turmixold össze. Amennyiben még szükséges, sózd és borsozd. Öntsd hozzá a tejszínt, forrald fel újra.

Krutonnal és naprafogómaggal megszórva tálald.