A legjobb őszi süti.
Még mindig megvan az a tepsi, amiben gyerekkoromban nagymamám sütötte az almás pitét. Az az igazi, magyar verzió, ami szögletes tepsiben készül, villával szurkáljuk meg a tetejét – amiben egyébként én is sokat segédkeztem – és kockára vágva kínáljuk, esetleg porcukorral megszórva.
Azóta az egyik kedvenc sütim, bár én máshogy készítem. Az én almás pitém tésztája ropogósabb, és a régi tepsi ellenére piteformában készítem. Az illat azonban, ami sütés közben lengi be a lakást, a régi. Sosem bírom megállni, hogy még melegen meg ne kóstoljam. Akár meleg, akár hideg, vanília fagyival és tejszínhabbal a legjobb.
Hozzávalók a tésztához
200 g vaj
400 g liszt
1 evőkanál cukor
1 tojás sárgája
2-3 evőkanál víz
Elkészítés
A tésztához a lisztet mérd ki egy tálban, és morzsold el benne a vajat. Add hozzá a cukrot és a tojás sárgáját és kezd el összedolgozni. Adj hozzá annyi vizet, hogy a tészta összeálljon. Tedd a tésztát egy lisztezett nyújtódeszkára és 4-5 perc alatt gyúrj belőle homogén tésztát. Csomagold folpakba és tedd a hűtőbe 30 percre.
Hozzávalók a töltelékhez
4-5 nagy alma
3/4 bögre cukor
2 teáskanál fahéj
Elkészítés
A töltékhez az almákat pucold meg, és szeleted fel, vagy reszeld le. Add hozzá a cukrot és a fahéjat és jól keverd össze. Ha túl sok leve van az almának, szórd meg 1-2 evőkanál zsemlemorzsával vagy liszttel.
A tésztát 30 perc után vedd ki a hűtőből, és 1/3 -2/3 arányban oszd el. A nagyobb darabot nyújtsd ki kerekre úgy, hogy átmérője nagyobb legyen, mint a piteforma. A kivajazott formát béleld ki vele, majd töltsd meg az almával.
A kisebb darab tészta a pite tetejére jön. Nyújtsd ki, csíkozd fel és rácsozd meg vele a pitét. Kend meg egy felvert tojással.
180 fokos sütőben, 30-35 perc alatt süsd készre.