Egytálétel frissen a tengerből.

Krk város kis halboltjában minden reggel halomban állt a friss kagyló, amit éjjel fogtak ki. Ezt nem csak az árcédulán feltüntetett halászási időpont bizonyította, hanem az is, hogy elkészítve porhanyós és omlós volt. Ezért mindig vágyakozva gondolok arra, ha tengerparton nyaralok, hogy oda kellett volna születnem, mert ennyire friss tengeri herkentyűket csak ott kap az ember. Egyik nap, sikerült annyira korán odaérnem az üzletbe, hogy még pakolták ki az aznapi árut.
Mivel a feketekagyló Horvátországban is az egyik legolcsóbban beszerezhető tengeri alapanyag, minden nap vettem egy jó nagy marékkal belőle. A harmadik napon a bolt egyetlen árusa már megismert, és tette is a mérlegre a napi adagomat. 🙂
Az egyik legegyszerűbben elkészíthető étel a feketekagylóból a paradicsomos szószban készített változat, amit friss kenyérrel tunkolva érdemes megenni. Ha tengerparton jár az ember, érdemesebb magunk elkészíteni, mert tényleg gyerekjáték az egész, az éttermek pedig 2-2,5 kg kagyló áráért kínálnak egy-egy adagot.

Persze nem csak akkor dobhatod össze ezt az ételt, vagy inkább előételt, ha vízparton nyaralsz, itthon is hozzá lehet jutni jó minőségű kagylóhoz (ajánlom pl. a METRO áruházat, ahol ki is válogatják a kagylókat, viszont azonnal el kell készíteni, mert a szállítás miatt azért veszít frissességéből). Próbáljátok ki!

Hozzávalók

1 kg fekete kagyló
fél fej vöröshagyma
2 fej fokhagyma
3-4 paradicsom
1 csokor petrezselyem
só, bors

Elkészítés
A kagylót válogasd át, ami kicsit ki van nyílva, dobd ki.
A paradicsomokat kockázd fel.
Egy forró serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd meg a hagymát és a fokhagymát, majd add hozzá a paradicsomot. Várd meg, míg felforr, ekkor vedd kicsire a hőt a serpenyő alatt, bele a megmosott kagylót. Fedő alatt főzd 5-8 percig, míg a kagylók kinyílnak. Ekkor add hozzá az apróra vágott petrezselymet, jól keverd össze.

Friss baguette-tel tálald.