Gnocchi az Amalfi-partról.

Ezzel a gnocchival nem találkozni nap, mint nap még Olaszországban sem. Egy szűk kis partvidéken, az Amalfi-parton terjedt el, a helyiek ndundari-nak hívják. 
A receptet én is egy olyan séftől láttam, aki az édeasanyjától taulta (aki szintán az anyukájától és így tovább…) ennek az elkészítését. A Két éhes olasz sorozatban Gennaro Contaldo volt ez a séf. A Minori városból származó Gennaro gyerekkori kedvence volt ez a helyi specialitás.
A tészta a gnocchi könnyebb változata, hiszen krumpli helyett ricottával készül. A krémes tejterméktől a tészta is lágyabb lesz, így nem is telít el annyira, mint a hagyományos gnocchi. Aki félne a tésztakészítéstől, nyugodtan belevághat ebbe, mert szinte egy villa segítségével kikeverhetjük a tésztát, nem igényel sok gyúrást és még nyújtani sem kell.
Könnyű paradicsomos mártással az igazi, amit a legjobb friss, édes paradicsomból készíteni. Nem csoda, hogy ez volt Gennaro egyik kedvenc étele, hiszen a krémes

gombócok istenien olvadnak egybe a paradicsommal. Ha a klasszikus gnocchi és e között kell választanom, biztos, hogy erre voksolnék. Mennyei, vagy hhmmmmmm…, ahogy Gennaro mondaná. 🙂

Hozzávalók
∼4 főre∼

250 g krémes ricotta
200 – 250 g liszt
3 tojássárgája
20 g parmezán
só, bors, szerecsendió
1 kisebb hagyma
2 gerezd fokhagyma
6 db friss paradicsom
fél csokor bazsalikom
fél chili

Elkészítés
A tésztához egy tálban keverd ki a tojások sárgáját a ricottával. Fűszerezd, és add hozzá a parmezánt. Jól keverd el, majd apránként add hozzá a lisztet. Először a villával dolgozz, ha már annyi lisztet adtál a ricottához, hogy összeállt a massza, kézzel folytasd a gyúrást mindaddig, míg egy lágy, homogén tésztát nem kapsz. Negyedeld el, hengergess belőlük másfél ujjnyi vastag hurkákat, majd egy késsel vágd fel ujjnyi darabokra. Ha a késre ragadna tészta szórd meg liszttel (vagy a kést lisztezd be).
Egy lábosban forralj vizet, pár perc alatt főzd ki benne a tésztát. A kis gombócok akkor főttek meg, ha feljöttek a víz tetejére. 

A szószhoz a paradicsomoat kockázd fel, tedd félre. A hagymát, a fokhagymát és a chilit vágd apróra, majd forró olajban pirítsd meg. Add hozzá a paradicsomot és hagyd egy kicsit összefőzni. Dobd bele a felaprított bazsalikomot, sózd, borsod.
Egy szűrőlapáttal merd át a ricotta gnocchikat paradicsomszószba, és jól keverd össze.
Tálaláskor szórj rá parmezánt és díszítsd bazsalikom levéllel.