Nem is ördöngösség!

Nem atomfizika a grillezés, pontosabban nem is a grillezés, hanem a tűzgyújtás. A várva várt kerti sütögetésre eddig nálunk mindig árnyékot vetett az, hogy nem tudtunk megfelelő tüzet csiholni, ezért nem egyszer fordult az elő, hogy a grillező helyett a tűzhelyen fejeztük be a sütést. 😀
Nem tudtuk már mire fogni, miért nem sikerül megfelelően átizzítani a faszenet: volt oka a túl régi újság, a nedves fa, a túl nagy darabokban árult faszén. Gyújtó folyadékok litereit locsoltuk a grillre, aminek szúrós szagát úgy éreztük, hogy az ételek is beszívták, miközben sültek – persze ez biztos csak a csalóka agy szüleménye.
Akárkit kérdeztünk, mindenki másra esküdött, mígnem pár hónapja egy ismerős ajánlotta az Aldiban kapható gyújtókockákat. A kemény hungarocellre emlékeztető kockák szinte szagtalanok, mégis hatékony energiaforrást jelentenek. Ezzel tökéletes parazsat lehet tenni, amin isteni zöldségeket, húsokat lehet sütni. 

A gyújtókocka segítségével így tudsz tökéletes tüzet készíteni:

  • A grillező alját béleld ki újságpapírral.
  • 3-4 gyújtókockát legyezz el a papíron egyenlő távolságban.
  • A gyújtókockákat borítsd be kevés faszénnel.
  • Gyújts meg a papírt – ez begyújtja majd a kockákat, aminek a hője átizzítja a faszenet.
  • fél óra után, ha már jól izzik a faszén (onnan tudod, hogy a színe fehérre változik), terítsd szét a grillezőben, majd önts rá annyi faszenet, amennyi a grillezéshez szükséges.
  • 10-15 perc alatt a friss faszén is átizzik, és kezdheted is a sütést.
  • Sütés közben is pótolhatod a faszenet, ha úgy érzed, hogy pl. nincs elég hő.

Ezzel a módszerrel biztos, hogy sikerülni fog olyan tüzet raknod, amin bármilyen húst, halat, zöldséget el tudsz készíteni.

A sütéshez már csak néhány hasznos kellékre lesz szükséged. Én mindig használok alu tálcát, mert így kevésbé lesz koszos a grillrács. Nem árt, ha van egy jó hosszú szárú csipeszed, így nem fog rád fröccsenni az olaj, és nem égeted meg a kezed, ha megfordítod a húsokat. Szükséges lesz egy tűzálló fogókesztyűre is, hogy a rács magasságát állítani tudd.

Ha ezek mind megvannak, jöhetnek az előre bepácolt húsok, halak és a sok friss zöldség.