A legjobb nyári savanyúság.

Nálunk nyár nem múlhat el kovászos uborka készítése nélkül, amit aztán mindenhez eszünk. Nem csak főételekhez, hanem hideg vacsorához zöldség helyett, sőt, még levest is készíthetek belőle.
Gyerekkoromban a telkünk teraszán 2-3 üvegben érett az uborka, a forró nap sugarainak simogatása alatt, amit Anyukám és Nagymamám állítottak össze. A családi receptet, na meg az egyik 5 literes üveget megörököltem, így most már én is készíthetem a világ legjobb savanyúságát. A saját telkemen. 🙂 De nem kell hozzá telek, egy világos abkal is megteszi, bár hallottam olyat is, hogy se, napsütés sem meleg nem kell hozzá. Éna biztonság kedvéért maradok a napsütötte verziónál, ez már 40 éve bevált módszer. 🙂

Hozzávalók
 ∼5 literes üvegben való készítéshez∼

2-2,5 kg fürtös uborka
3 l víz
3 evőkanál só
1 teáskanál mustármag
1 nagy csokor kapor
2-3 szelet (kovászos) kenyér 
1 fej fokhagyma (elhagyható)

Elkészítés
A vizet egy lábosban forrald fel, keverd bele a sót. Hagyd lehűlni annyira, hogy már ne gőzölögjön a lábosban.
Közben az uborkát mosd meg, vágd le a két végét, majd vágd be hosszában az uborka kétharmadáig. Ezután fordítsd el az uborkát egy negyeddel és az előző bevágásra merőlegesen ismét vágd be. Az így előkészített uborkákat helyezd el az üvegben úgy, hogy minél több elférjen benne. Add hozzá a mustármagot, ha teszel bele fokhagymát, akkor a gerezdeket is megtisztítva, egészben. Végül fektesd a tetejére a kaprot.

Öntsd az üvegbe a vizet úgy, hogy teljesen ellepje az uborkákat. Óvatosan helyezd rá a kenyérszeleteket, jól nyomkodd bele az egészet az üvegbe. A kenyér által felszívott vizet pedig pótold.
Az edényt takard le folpakkal, tegyél a tetejére egy tányért, majd vidd napos, meleg helyre, ahol 3-4 nap alatt beérik.  
Ha elkészült, tedd át egy nagy tálba, öntsd rá enyhén sós friss hideg vizet. Tedd hűtőbe, ahol több hétig is eláll.