Jéghideg paradicsom alapú zöldségleves.

Gimnáziumban spanyolul tanultam, ahol a nyelv mellett a kulturális és gasztronómiai értékek is terítékre kerültek. Ekkor ismerkedtem meg a gazpacho-val, azaz a spanyolok nyári, hideg paradicsomlevesével. Addig elképzelhetetlen volt számomra, hogy a paradicsomlevest ne melegen, betűtésztával és természetesen édesen  egyem, de be kell, hogy lássam, a spanyol verzió, főleg nyáron sokkal nyerőbb.
A legjobb receptet néhány éve a Jamie Does (Jamie belevág) sorozat spanyolországi epizódjában láttam. Üdítő, friss, könnyű, krémes, és ennél egyszerűbben nem is lehetne elkészíteni. Mindössze egy kancsó és egy botmixer kell hozzá, na meg néhány pohár a tálaláshoz.

Hozzávalók
∼4 főre∼

4-5 lédús paradicsom
1 nagy zöld kaliforniai paprika
1 közepes uborka
2 gerezd fokhagyma
2-3 szelet friss kenyér
4-5 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál balzsamecet

Elkészítés
A paradicsomok alján a héjat vágd be keresztben, majd tedd forró vízbe pár percre. Kiemelve, könnyen le tudod húzni a héját. A megpucolt paradicsomokat darabold fel. Hámozd meg az uborkát, kockázd fel, pucold meg a fokhagymát, vágd ketté, végül darabold fel a paprikát is. Az összes zöldséget tedd a botmixer kelyhébe. Önts hozzá kevés olívaolajat, mixeld össze. 
A kenyérről vágd le a héját, kockázd fel, add a zöldséghez. Sózd, öntsd bele a balzsamecetet is, dolgozd krémesre. 

Jéggel teli poharakba öntve bazsalikommal díszítve tálald.