A középen lyukas zsemle.

Emlékszel a New York Bagel-re? A ’90-es években az Oktogonnál a Dunkin Donutsszal karöltve volt egy üzletük. Akkor még zsebpénzből gazdálkodtam, amit sokszor költöttem bagelre reggel a gimibe menet. Finom volt, laktató és persze újdonságnak is számított, mert addig maximum császárzsömlét látott az ember, amit néha napján egy sima zsömle többszöröséért lehetett kapni.
A New York Bagel egyszer csak kivonult, és azzal meg is szűnt létezni ez a pékáru/szendvics. Szerencsére az utóbbi időben kezdik felismerni, hogy nem csak az amerikai nép vevő a lyukas közepű zsemlére, és vannak már kifejezettem bageles helyek. Ha a Kálvin tér környékén jártok és megéheztek, érdemes betérni egy szendvicsre a Baross utca elején a Budapest Bagelhez.
A kenyerek sütése mindig is nagyon érdekelt, és régóta fontolgattam, hogy készítek otthon bagelt is. 

Mivel nincs még gyakorlatom semmilyen kenyér-féle készítésében, kicsit féltem tőle, mert nem tudtam, hogy kellően sikerül-e bedagasztanom a tésztát, a bageleim össze fognak-e állni és át fognak-e sülni rendesen. Ahhoz képest, hogy először csináltam, tök jól sikerült: az állaga tömör, de ruganyos lett, teljesen átsült és 4 nap után is tökéletesen fogyasztható volt. Bátran fogjon bele bárki a bagel készítésbe mindenféle sütési tapasztalat nélkül, mert az utasítástok követve nem lehet elrontani.
A bagel-fogyasztás nálam egyet jelent azzal, hogy megkenem vajkrémmel, jól megtömöm lazaccal és ruccolával, de bárhogy fogyasztható. 

Hozzávalók
∼12 darabhoz∼

1 kg liszt
20 g friss élesztő
560 ml meleg víz
2 evőkanál só
2 evőkanál cukor
2 evőkanál méz
szezámmag vagy mák

Elkészítés
A lisztet mérd ki a robotgép keverőtáljába, add hozzá a sót.
A vízben teljesen oldd fel az élesztőt. Lassan  öntsd a liszthez, miközben alacsony fokozaton elindítod a robotgépet. Ha már összeállt a tészta, alacsony fokozaton 6-8 percig dagaszd, amíg fényes nem lesz. Konyharuhával takard le, meleg helyen kelszd duplájára kb. 2 óra alatt. 
Ha gyönyörűen feljött a tésztád, borítsd ki lisztezett felületre, kicsit gyúrd át, oszd el 12 részre. Egyesével formázz belőlük hengereket, a végüket egy kicsit vizezd meg és jól nyomd össze. Az így elkészült bageleket letakarva pihentesd 30 percig.
Ez idő alatt egy nagy lábosban forralj vizet 1 kanál sóval és 4 kanál mézzel, a sütőt pedig melegítsd elő 230 fokra. A megkelt bageleket először dobd a forrásban lévő vízbe, oldalanként fél-fél percig főzd elő őket, majd tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Kend meg felvert tojással, szórd meg a tetejét szezámmaggal vagy mákkal, told a sütőbe 25-30 percre.
Készíts belőle szendvicset a kedvenc hozzávalóiddal.