A fordított francia almatorta.

A Tatin nővérek fordított almás tortáját évek óta szeretném elkészíteni. Nem csak azért, mert a karamellizált almánál nincs finomabb, hanem mert a torta történetéért is rajongok. Bár a cukrászok vitatják a sztori hitelességét, szerintem bájos, hiszen akár velem is történhetett volna.
Stéphanie és Caroline Tatin Párizstól nem messze vezették kis hoteljüket az 1800-as évek végén, ahol egy szakács baki következtében készült el az első fordított almás sütemény. Stéphanie egyik este hagyományos almás pitét készített desszertnek, de túl sokáig hagyta a tűzön az almát a cukor és vaj keverékében, így az odaégett. Azért, hogy mentse, ami menthető, az almát befedte a tésztával és betette a sütőbe. A vendégek elcsodálkoztak a megoldáson, de annyira ízlett nekik a vajas tésztaágyon ülő karamellizált alma, hogy a nővérek után Tatin tortának (Tart Tatin) nevezték el.

A történet akár igaz, akár nem, most végre beszereztem az elkészítéséhez szükséges serpenyőt, melyet be lehet tenni a sütőbe. Így már semmi nem állíthat meg, hogy én is elkövessem Stéphanie bakiját.

Hozzávalók

5 db nagy alma
100 g cukor
50 g vaj
1 dl Calvados
1 rúd vanília kikapart magja 
1 csomag leveles tészta

Elkészítés
Ha nem kinyújtott leveles tésztát vettél, akkor egy lisztezett deszkán nyújtsd ki kb. fél centi vékonyra. Akkorának kell lennie, hogy a serpenyő széléről, amiben majd az almákat karamellizálod, kicsit lelógjon.
Az almákat hámozd meg és vastagon karikázd fel. A magházat a kés segítségével vágd ki a szeletek közepéből.
Egy olyan serpenyőt, amit a sütőbe is be tudsz tenni, tegyél fel közepes lángra, dobd bele a cukrot, a vajat, a vaníliát és a Calvadost, majd főzd addig, míg aranybarna karamellt nem kapsz. Óvatosan rendezgesd el benne az almakarikákat, főzd 5-6 percig, míg kicsit megpuhul. Zárd el a hőt, fedd be a tésztával. A szélén lelógó részt, hullámosan hajtogasd vissza a serpenyő oldalához.
Tedd 190 fokos sütőbe, 20-25 percre. 
A kész torát fordítsd tányérra, langyosan, tejszínhabbal kínáld.