A panettone húsvéti, galamb formájú kistestvére.

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, Jézus feltámadására emlékeznek meg. Azok, akik a farsangot követően tartják a 40 napos böjtöt, ekkor vesznek magukhoz először húst. Innen is a húsvét elnevezés.
Az ünnep azonban nem csak a vallásokban jelenik meg, a tavaszvárás, a megtisztulás, a termékenység és a béke ünnepeként is számon tartják. Ez utóbbi jelenik meg Húsvétkor az olasz asztalokon.
A Colomba Pasquale a második leghíresebb olasz, ünnepi kalács a Panettone után. Az 1930-as években az a milánói cég sütötte meg először, akik a Panettonet is készítették, hogy legyen egy méltó, húsvéti párja a karácsonyi finomságnak. 
Akkora sikere lett a kandirozott gyümölcsös, mandulás kalácsnak, hogy azóta egy olasz család asztaláról sem hiányozhat Húsvétkor a Colomba Pasquale. Általában reggelire fogyasztják, a maradékból pedig édes borral, vagy Amaretti likőrrel és ricottával kenyérpuddingot készítenek. 

Idén több áruházláncban is láttam a galamb formájú kalácsot – akárcsak Karácsonykor a Panettonet – de az otthon sütött sokkal finomabb. Kinek másnak a receptje alapján készíthetném el, mint Gennaro Contaldoé alapján. 😀

Hozzávalók az előtésztához

10 g élesztő
120 ml langyos tej
95 g liszt

Elkészítés
Az előtésztához langyos tejben oldd fel az élesztőt, majd keverd bele a lisztet egy fakanállal. Takard le és szobahőmérsékelten pihentesd egy éjszakát.

Hozzávalók a tésztához

13 g élesztő
70 g cukor + egy teáskanál
2 egész tojás + 1 tojássárgája
1 teáskanál vanília kivonat
110 g puha vaj
250 g liszt
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
130 g kandírozott vegyes gyümölcs

Elkészítés
A Colomba tésztájához az élesztőt keverd el egy kanál cukorral, amíg folyékony massza nem lesz belőle. A robotgép keverőtáljában keverd habosra a cukrot a tojásokkal, add hozzá a folyékony élesztőt, az előtésztát, a vanília kivonatot és a puha, felkockázott vajat. A dagasztókarral kezdd el összedolgozni. A lisztet keverd össze a sóval, és adagold a tojásos keverékhez. Dolgozz a géppel, amíg egy fényess, lágy masszát nem kapsz (kb. 10 perc). Ekkor add hozzá a citrom és a narancs reszelt héját, végül a kandírozott gyümölcsöket. Jól dolgozd össze a tésztát. 
A masszát öntsd ovális papír sütőformába, letakarva szobahőmérsékleten keleszd 3 órát. 

Hozzávalók a mázhoz

30 g darált mandula
50 g porcukor
1 tojás fehérje
kevés kukoricaliszt (ha szükséges)

Elkészítés
A mázhoz keverd össze a mandulát a cukorral és a tojás fehérjével. Egy sűrű masszát kell, hogy kapj, ha nagyon híg, adj hozzá kevés kukorica lisztet. Kend be vele a kalács tetejét,

Hozzávalók a dekorációhoz

30 g mandulapehely
kristálycukor

Elkészítés
A mázas kalácsot szórd meg a mandulapehellyel és a cukorral.

Tedd a 180 fokra előmelegített sütőbe 15 percre. Utána vedd le a sütő hőfokát 160 fokra és süsd további 15 percig.
A kalácsot reggelire kínáld.