Parmezános húsgombóc és tészta.
A húsgombóc az az étel, amivel szinte bárhol a világon találkozhatunk. A neten kutatva magam is meglepődtem, hogy eredete Kínába, a Qin dinasztiáig nyúlik vissza. Az első recept Shandong tartományhoz köthető, ahol egy régi szakácskönyv őrzi az eredeti verziót. Később arab szakácskönyvekben is megjelentek hasonló receptek, majd szépen lassan elterjedt az egész világon.
Ma már minden nemzetnek megvan a maga húsgombóca a saját jellegzetességével. Gondoljatok csak a mi fasírtunkra, amit jellemzően krumplipürével és kovászos uborkával fogyasztunk, a svédek húsgombócára, amit barnamártással és áfonyalekvárral kínálnak, a törökök bárányból készült köftéjére, ami mellé joghurtos padlizsán saláta dukál, vagy a horvátok cevapcici-jére, amit ajvárba tunkolnak.
Ami a szívemhez és az ízlésemhez legközelebb áll, az mégis a déli népek verziója rengeteg paradicsommal, parmezánnal és tésztával. Igazi házias, családi étel, hiszen nagy mennyiségben is könnyen elkészíthető.
Látom is magam előtt, ahogy egy igazi olasz család ül a kerteben az olajfák árnyékában egy hosszú asztalnál, 15-20 rokon beszélget, borozik, a gyerekek pedig körülöttük szaladgálnak, majd amikor a Mamma megjelenik a hatalmas adag ebéddel, mindenki ráveti magát.
Hozzávalók a húsgombóchoz
∼4 főre∼
500 g sertés darálthús
1 tojás
2 evőkanál reszelt parmezán
1 gerezd fokhagyma átnyomva
1 teáskanál oregánó
só, bors
Elkészítés
A húsgombócokhoz a darálthúst tedd tálba. Add hozzá a többi hozzávalót, jól össze. Ha túl nedves, adj hozzá néhány evőkanál zsemlemorzsát. Vizes kézzel formázz kis gombócokat a masszából és tedd egy tálra őket. Amíg elkészíted a paradicsomszószt, tedd hűtőbe.
Hozzávalók a paradicsomszószhoz
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 dl passata
3 dl víz
0,5 dl tej
1 evőkanál oregánó
só, bors, olívaolaj
Elkészítés
A paradicsomszószhoz a hagymát és a fokhagymát aprítsd fel, kevés olajon párold üvegesre. Öntsd rá a passata-t, a vizet, majd a tejet. Fűszerezd sóval és borssal, végül oregánóval és forrald fel. Ekkor vedd alacsonyra a hőt a serpenyő alatt.
A húsgombócokat tedd a paradicsomszószba. Időnként megkevergetve 35-40 prc alatt főzd készre.
A tagliatellét lobogó sós vízben főzd ki néhány perc alatt, szedd tányérokra. Halmozz a tetejükre a húsgombócból. Parmezánnal megszórva tálald.