Egy jól variálható desszert.

A muffinban az a legjobb, hogy pikk-pakk elkészül, és az alaptészta bárhogy variálható. Így egy recept tulajdonképpen nem is egy, hanem több tucat, amit úgy készíthetsz el, ahogy épp a kedved tartja, amilyen szezon van, vagy épp amilyen hozzávalókat találsz otthon.
Az alaprecept a 12 darabos formára készült, amit akár ezekkel a hozzávalókkal is felturbózhatsz: csokipasztilla, banán, meggy, málna, eper, áfonya, dió, mogyoró, túró, levár. Engedd el a fantáziád, és kombináld bármivel, amit szeretsz! Sőt, akár még sós verzióban is megsütheted zöldségekkel, vagy sajttal.

Hozzávalók
∼12 darabhoz∼

250 g liszt
2 és fél teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1 tojás
125 g cukor
1 csomag vanilin cukor
80 ml olaj
250 ml író (ha nincs, akkor tej)

Elkészítés
A muffin készítés alapszabálya, hogy külön kell összekeverni a száraz és a nedves hozzávalókat, a végén pedig a  nedveshez kell adni a lisztes keveréket. Ha pedig bármivel ízesítenéd (lehet az fűszer, vagy akár friss gyümölcs), azt a lisztbe kell keverni.
Egy kisebb edénybe mérd ki a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, keverd össze. Ezután egy nagyobb tálban keverd habosra a tojást a cukorral és a vanilin cukorral, majd add hozzá az olajat és az írót. A nedves keverékhez, adagold a száraz hozzávalókat, keverd simára. 
A muffinformát béleled ki papírral, töltsd meg a tésztával. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süsd készre.