A leves, amit citrommal tálalunk.

A raguleveseket nem csak azért szeretem, mert tartalmasak, hanem azért is, mert a tejszíntől és a citromtól különleges ízviláguk lesz. Sokszor egy egyszerű húslevest is tejföllel és citrommal ízesítek, mert ez a két hozzávaló, máris egy új levest varázsol belőle: krémes, de közben savanykás lesz tőle az étel.
Igazából bármilyen ragulevest készíthetünk a lényeg a minimum 4-5 féle hozzávaló, amit bővíthetünk és kedvünk szerint variálhatunk is. A sárgarépa és a fehérrépa nem maradhat ki egyikből sem, melléjük viszont társíthatunk zellert, zöldborsót, karfiolt, gombát. A hús mellett tehetünk bele májat, zúzát, vagy velőt is, a fűszerezését pedig variálhatjuk tárkonnyal, rozmaringgal, babérlevéllel. Utóbbi kettőt én kacsához, vagy vadhúshoz használom, csirkéhez pedig legtöbbször az enyhén ánizsos ízű tárkonyt választom.

Hozzávalók
∼6-8 főre∼

1 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
3 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
20 dkg gomba
30 dkg csirke
2-3 marék zöldborsó
2-2,5 l víz
2 dl tejszín
só, bors, tárkony

Elkészítés
A zöldségeket (kivéve a zöldborsót) és a húst aprítsd fel. Egy nagy lábosban hevíts olajat, pirítsd meg rajta a hagymákat. Ezután dobd rá a répákat, forgasd át, majd mehet bele a gomba és a hús is. Pirítsd fehéredésig, utána sózd, borsozd és öntsd fel vízzel úgy, hogy jól ellepje a zöldségeket és a húst. Szórd bele a tárkonyt, alacsony hőfokon, félig lefedve főzd 30 perig, vagy amíg a répa megpuhul. Ekkor add hozzá a zöldborsót és a tejszínt, forrald össze.
A levest szedd tényárokba, citrommal kínáld.