A legjobb sajttorta.

Legyen szó születésnapról, baráti összejövetelről vagy csak egy hétvégi ebédről, ha desszertet is készítenél, a sajttortával nem lehet mellé nyúlni. Nem ismerek olyat, aki ne szeretné ezt a könnyű édességet. Még az is biztos, hogy megnyalja utána a 10 ujját, aki nem kifejezetten édes szájú. Annyira szeretem a sajttortát, hogy ha valahova beülök, általában a sajttortának hagyok helyet (a másik, ami szóba jöhet a csokiszuflé). Sportot is űzök abból, hogy teszteljem ezeket, és keresem azt a helyet, ahol a legjobban készítik. Közben magam is folyamatosan kísérletezem sajttorta téren.
Bár azt gondoljuk, hogy a sajttorta amerikai édesség, a neten talált cikkekből az derül ki, hogy már az ókori görögök is készítették. Akkoriban az olimpikonok csemegéje volt. Akár így van, akár nem, ma számos változata létezik. Bizonyítja ezt az is, hogy teljes szakácskönyvek foglalkoznak csak a sajtorttákkal. Nekem is van egy ilyen (Kreatív konyha, Sajttorták, Art Nouveau kiadó, 2009), a benne található különböző receptekből variáltam össze az én verziómat.

Hozzávalók

150 g Győri zabfalatok
2 ek olvasztott vaj + a tortaforma kivajazásához
370 ml tejföl
200 g nádcukor
2 tojás
1 tk vanília kivonat 
500 g krémsajt

Elkészítés
A zabfalatokat mozsárban, vagy késes aprítóval törd össze. Olvaszd fel a vajat, add a kekszhez, jól keverd össze. A masszát nyomkodd bele egy 23 cm átmérőjű, kivajazott tortaforma aljába.
Egy tálban keverd habosra a tejfölt, a tojásokat és a nádcukrot. Ezután add hozzá a krémsajtot és a vanília kivonatot, majd keverd tovább pár percig. A krémet öntsd kekszes alapra, tedd a tortát hideg sütőbe. Kapcsold 180 fokra, kb. 35 percig süsd, majd hagyd kihűlni. 3-4 órára vagy akár egy egész éjszakára tedd hűtőbe.