Pirtós sonkával és sajttal.

Évekkel ezelőtt hallottam először egy pesti reggelizőhelyen, hogy valaki croque monsieur-t rendel. Akkor nagyon csodálkoztam, miért akar valaki egy francia pasit elfogyasztani reggeli gyanánt. Természetesen, semmilyen kannibalizmusról nincs szó, az elnevezés a legfinomabb melegszendvicset takarja. Az elkészítése kicsit több időt vesz igénybe, mint egy szimpla sajtos melegszendvicsé, de az íz kárpótol mindenért. Ráérős hétvégének kötelező kipróbálni!

Hozzávalók

12 szelet friss kenyér
20 g vaj
20 g liszt
200 ml tej
40-50 g ementáli sajt
8 szelet sonka

bors
szerecsendió

Elkészítés
A vajat olvaszd fel. Húzd le a tűzről és egy kézi habverővel keverd bele a lisztet. Óvatosan, apránként add hozzá a tejet – keverd folyamatosan, hogy ne legyen csomós! Ezt követően tedd vissza a tűzre, és folyamatos keverés mellett sűrítsd be, sózd, borsozd, adj hozzá kevés szerecsendiót.
Vegyél egy szelet kenyeret, kend meg besamellel, tegyél rá egy szelet sonkát és egy kis reszelt sajtot. Borítd le egy újabb szelet kenyérrel és ismételd meg a műveletet. A szendvics tetejét egy újabb szelet kenyér zárja, melynek a külső oldalát kend meg besamellel, szórd meg reszelt sajttal. Az egészet tedd 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd, amíg a sajt a tetején meg nem pirul.