Torta zöldségből.

A répatorta nagy kedvence a családnak, ezért sokszor készítem. Ami biztos, hogy Húsvétkor ez is az ünnepi asztalra kerül. Olyan 10-12 éves hagyomány lehet ez nálunk. A klasszikus verziót szoktam variálni, de az alaprecept önmagában is nagyon finom.
Sokan félnek kipróbálni olyan édességeket, melyek összetevői között zöldség is található, pedig nem ördögtől való ám ez! A hiedelemmel ellentétben, a répatorta nem répa izű, hanem kellemesen vaníliás és fahéjas. Állagában a muffinra hasonlít a legjobban, nem hiába a tésztája is hasonló módon készül. Összeállítani nagyon egyszerű, ha hirtelen kell összedobnod egy sütit, kapóra jöhet ez a recept. 

Hozzávalók

3 dl liszt
4 tk sütőpor
1 tk fahéj
1 tk só
1 csomag vanilin cukor
5 dl reszelt répa
3 dl nádcukor
4 tojás
1,5 dl olaj

Elkészítés
Egy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat, egy másikban pedig a verd habosra a tojásokat a cukorral. Ez utóbbit add hozzá a lisztes, répás keverékhez, jól forgasd össze, majd öntsd bele az olajat.
Öntsd a masszát egy 24 cm átmérőjű kivajazott, kilisztezett tortaformába, és tedd az egészet 180 fokra előmelegített sütőbe.
Eleinte alufóliával letakarva süsd 35-40 percig, majd a fóliát levéve még kb. 20 percig. Így nem ég meg a teteje, de belül is finomra sül.

Többféle módon tálalhatod: sajtkrémből vagy mascarponeból, citromból és porcukorból készíthetsz hozzá krémet, kínálhatod langyosan vanília, dió vagy mogyoró fagyival, megszórhatod a tetejét porcukorral és díszítheted mandula forgáccsal.