Olasz pite sütőtökös köntösben.
Vártam már a sütőtök szezont, bár ez is jóval hamarabb érkezett, mint -szerintem- normális lenne. Nem is vettem addig sütőtököt, amíg meg nem érkezett az október és a kicsit hűvösebb idő.
Most viszont több szép példány is pihen a spejzban, amikből szépen sorban készülnek majd a tökös finomságok. Mivel legtöbbször pumpkin pie spice fűszerrel ízesítem ezeket a recepteket, az üvegcsémet is levettem a polc tetejéről, leporoltam és frissítettem a tavalyról az alján maradt fűszerkeveréket. 🙂
Az első dolog, amit idén készítettem a sütőtök püréből ez a crostata volt, vagyis olasz pite. A vajas tésztás alapon készülő sütik garmadával találkozni Olaszországban, ami náluk nem is sütemény, sokkal inkább reggeli. A tésztába töltenek ricottás, mascarponés krémeket, lekvárokat, vagy csak jól megrakják gyümölccsel. Elkészíteni pofon egyszerű, de ezt én még tovább fejlesztettem és elhoztam az igazi lusta háziasszony receptet. Ennél tényleg már csak egy kevert süti elkészítése gyorsabb. 😀
Aki még sosem készített vajas tésztát, annak sem kell aggódia, hogy nem áll össze, vagy nem lehet nyújtani, mert az én most következő verziómat csak nyomkodni kell. A krém pedig egy pillanat alatt megvan. Na, kedvet kaptál hozzá, hogy kipróbáld?
Hozzávalók
300 g liszt
150 g vaj
4 tojás
120 g cukor
250 g mascarpone
200 g sütőtök püré
1 teáskanál pumpkin pie spice fűszer
Elkészítés
A tésztához a lisztben morzsold el a vajat, majd nagy mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Ha szükséges, adj hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet. A piteformát vajazd ki, nyomkodd bele a tésztát, tedd hűtőbe fél órára.
A krémhez válaszd szét a tojásokat. A fehérjéből verj kemény habot. A sárgáját keverd fehéredésig a cukorral, majd add hozzá a mascarponét, a sütőtök pürét és a fűszerkeveréket. Keverd krémesre. Egy spatula segítségével óvatosan forgasd bele a fehérje
habot. Önts a tésztára, tedd 180 fokra előmelegített sütőbe. 30-35 perc alatt süsd készre. A pite akkor jó, ha a közepe már nem remeg.
Hagyd teljesen kihűlni. Porcukorral meegszórva tálald.