Sült, azaz al forno tésztát nem csak télen érdemes készíteni.

Jó, tudom, nyáron mindenki kerülni a sütő bekapcsolását, de ezért a cannelloniért megéri. És csak 20 perc a sütőben. 🙂 Friss paradicsomszósz, ami csak úgy bugyog, ahogy kiveszem a sütőből…. ez a látvány és hang… Mammammíaaaa… hogy kedvenc olasz szakácsomat, Gennarot idézzem.
Amúgy nálam télen élveznek előnyt a töltött és al forno tészták, ezért is őszől-tavaszig készítünk tortellinit és raviolit a Tésztaműhely workshopokon, de van ám egy-két nyári receptem is. 😀 Ilyen ez a csupa zöldséges cannelloni, ami paradicsomszószban és a tetejére olvadt sajtban fürdik… Úgy imádom, akármilyen meleg is van, nem tudok lemondani róla. A sütőben sütött tészták titka egyébként a koreográfia, amit betartva 

tényleg gyorsan elkészíthető ez az étel. Csak első olvasatra tűnik bonyolultnak, hiszen sok kisebb lépésből áll elkészíteni, azonban, ha követed a receptem, nem fogsz a konyhában több időt tölteni 35 percnél.
Természetesen ebben nekem segítségember van a szuper Kenwood Titanium Chef Baker gépem, aminek a használata gyerekjáték. A beépített mérlegnek köszönhetően pillanatok alatt kimérem és összeállítom a tésztát, majd a tésztanyújtó fej segítségével ki is nyújtom. Annyira könnyű, hogy most a 12 éves unokaöcsém csinálta segítség nélkül, én meg közben videózhattam (ezt megnézhetitek Insta storyban a 07.20. délig). 


Hozzávalók a tésztához
350 g durum tésztaliszt
4 M méretű tojás

A tésztához mérd ki a durum tésztalisztet a gép edényében, add hozzá a tojásokat, majd a K karral alacsony fokozaton dolgozd össze a tésztát. Tedd lisztezett felületre, picit gyúrd át, oszd 4 részre. A tésztanyújtó fej segítségével nyújtsd ki mindegyiket közepesen vastagra (4-5 fokozat), a tésztát, amivel nem dolgozol épp, tekerd nedves konyharuhába, hogy megvédd a kiszáradástól.

Hozzávalók a töltelékhez
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 padlizsán
1 cukkini
250 g ricotta
só, oregano

A töltelékhez aprítsd fel a hagymát, kockázd fel a padlizsánt és a cukkinit. Forró serpenyőben kevés olívaolajon párold üvegesre a hagymát, majd add hozzá a többi zöldséget. Ízesítsd sóval és oreganoval, kis lángon párold, amíg a zöldségek teljesen össze nem esnek.

Hozzávalók a paradicsomszószhoz
1 fej vöröshagyma
1 szál sárgarépa
1 szál angolzeller
7 dl passata
só, bors, oregano

A paradicsomszószhoz a hagymát, a répát és a zellert pucold meg, aprítsd fel. Serpenyőben kevés olívaolajon, kis lángon 10-15 perc alatt párold meg őket, amíg színt kapnak és összeesnek. Add hozzá a passata-t, ha szükséges kevés vizet, forrald fel. A hőt csökkentsd a serpenyő alatt, a paradicsomot sózd, borsozd és fűszerezd oreganoval. Időnként megkevergetve, kis lángon 20-30 perc alatt főzd készre. Ha közben elfőne a leve, pótold kevés vízzel.

Hozzávalók a besamelhez
40 g vaj
40 g liszt
4 dl tej
200 g mozzarella
só, bors, szerecsendió

besamel mártáshoz kis lángon olvaszd fel a vajat, húzd le a tűzről, keverd el benne a lisztet. Kézi habverővel folyamatosan kevergetve, kis adagokban öntsd hozzá a tejet, keverd teljesen csomómentesre. Tedd vissza kis lángra, folyamatosan kevergetve főzd sűrű, puding állagúra. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítsd.

A cannelloni összeállításához egy kinyújtott tésztalapot helyezz magad elé a munkafelületre. Kend meg ricottával, majd oszlasd el rajta a töltelék negyedét. A hosszabbik oldaltól szorosan tekerd fel, végül vágd fel kb. 8 centis darabokra. A kész paradicsomszószt öntsd egy magas falú tepsibe, helyezd bele a cannellonikat. Borítsd be a tésztát a besamel mártással, végül szeleteld fel a mozzarellát és rendezd el az étel tetején. 180 fokos sütőben először letakarva süsd 20 percig, majd takarás nélkül további 10-15 percig, amíg a sajt aranybarna színt nem kap.
Tálalás előtt 30-35 percet pihentesd.