A kalács olasz módra.

Sokan mesélitek nekem, hogy Olaszországban járva nem tudtatok jó kenyeret venni, enni. Igen, az olasz kenyér nem a gasztronómia csúcsa, mert általában só nélkül készül. Ennek oka, hogy a kenyér sütése a reneszánszban tört be az országba, ahol akkor a Medici-család támogatta a gasztro kezdeményezéseket is. Ezért a mai olasz konyha innen eredeztethető, hiszen rengeteget tettek azért, hogy különböző alapanyagok meghonosodjanak olasz földön. De, akkor, miért sótlan a kenyér? Azért, mert a sót még a Mediciek is csak a legjobb ételek elkészítéséhez engedhették meg maguknak. Hihetetlenül drága volt, a szegények a tengerparti kövekről, sziklákról kapargatták le és tették el különleges alkalmakra. A kenyér készítéséhez nem pazarolták, a sótlan kenyérből inkább olyan ételeket készítettek, mint a toszkán paradicsomleves, a kenyérsaláta, vagy a minestrone.

De, ne csak a rossz kenyérről beszéljünk, hiszen vannak ám jó pékáruk is Olaszországban! Ezek általában édesek, és azzal a bizonyos ricottával készülnek, amit olyan sok ételben használnak (én legutóbb lasagneba tettem). A ricottás kalács édes, puha és foszlós. Az alaprecept számos verzióban készíthető: adhatunk hozzá mazsolát, kandírozott gyümölcsöket, de akár fűszereket is. A rozmaring és a zsálya is nagyon jól kombinálható az édes ízekkel.
Ha Olaszországban jártok, térjetek be egy pékségbe és fedezzétek fel, mint kínálnak a kenyéren túl, mert sokkal jobb élmény lesz. 🙂 Ha pedig csak ízekben utaztok, próbáljátok ki ezt a kalácsot, ami bizonyíték arra, hogy az olasz pékmesterek is tudnak jól sütni. 

Hozzávalók

250 g simaliszt
250 g durumliszt
5 g só
1 evőkanál méz
2 dl langyos víz
15 g friss élesztő
150 g ricotta
1 citrom reszelt héja
néhány levél bazsalikom/zsálya/rozmaring/oregano

Elkészítés
A kétféle lisztet keverd el a sóval a robotgép táljában. Egy másik edényben a vízben teljesen oldd fel az élesztőt, majd keverd el benne a mézet. Add a liszthez, alacsony fokozaton kezd el dagasztani a géppel. Ha összeállt, 2-3 adagban keverd a tésztába a ricottát, végül add hozzá a reszelt citromhéjat is. A géppel közepes fokozaton kb. 10 perc alatt dagassz ruganyos, fényes tésztát. Az edényt fedd le és keleszd a tésztát a duplájára.
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, oszd 3 egyenlő részre. Mindegyik részt gömbölyítsd, majd formázd hurka alakúra. A szálakat egyik végüknél 

csippentsd össze, fond meg a kalácsot egyszerű hármas fonással. Letakarva 20 percig pihentesd.
180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süsd készre. Rácson hagyd hűlni. 
Reggelire édesen, de kenyér helyett felvágottak mellé is kínálhatod.