Igazi, nyári rizotto.

Az olasz konyha nem csak tészta! Erre persze magamat is rendszeresen figyelmeztetnem kell, mert hajlamos vagyok teljesen elveszni a tészták világában. Van 5 csak tésztás és még legalább ennyi olasz szakácskönyvem telis-tele tésztaételekkel. A közös bennük csupán az a néhány klasszikus, mely egész Olaszországra jellemző és mindenki ismeri. Ezek a carbonara, a bolognai ragu, a kagylós-rákos tészta. A többi recept mind más és más. Szóval nem is csoda, hogy a többi olasz ételnek nem szentelek nagy figyelmet.
Ez persze nem jelenti azt, hogy ezek ne lennének finomak. Sőt! A rizotto, ha jól van elkészítve (és ez otthon sem nagy kihívás), legalább annyira jó, mint egy tál tészta. És ha nem is annyira, de ez is elég változatos. Most egy nyári verziót hoztam, a caprese saláta hozzávalóit ötvöztem a rizzsel. Ráadásul szuper egyszerűen el tudom készíteni a Russell Hobbs Good to go Multicooker főzőedényemmel, aminek a pirító és lassúfőző módjait kombinálva tökéletes rizotto készíthető (reklám).

Hozzávalók
∼2 főnek∼

fél fej vöröshagyma
150 g arborio rizs
1 dl fehérbor
1 liter zöldség alaplé
150 g mozzarella
100 g paradicsom
8-10 levél bazsalikom

Elkészítés
A hagymát apríts fel, kevés olívaolajon a Multicooker pirító funkcióját használva párold üvegesre. Add hozzá a rizst, forgasd össze. Öntsd fel a fehérborral, várd meg, amíg a bor alkoholtartalma elillan. 
A főzőedényt kapcsold át a magasabb fokozatú lassúfőző funkcióra. A rizst öntsd fel egy merőkanál alaplével, keverd össze, várd meg, amíg a rizs beszívja a folyadékot. A felöntést merőkanalanként adagolva folytasd addig, amíg az alaplé el nem fogy. Főzés közben sóval fűszerezd az ételt.

Közben a mozzarellát és a paradicsomot kockázd fel. Amint a rizs megpuhult, zárd el a főzőedényt, keverd  a rizottóba a sajtot. Az edényt fed le, pihentesd a rizottót 10 percig. Végül, tálalás előtt forgasd bele a a paradicsomot és a bazsalikom leveleket. 
Tányérokra szedve bazsalikomlevéllel díszítve tálald.