A szegény olaszok karácsonyi finomsága.

Régen a szegények karácsonyi asztalára kerültek ezek a kis édes, sült fánkocskák. Ó azok az olasz karácsonyi sütemények! A Panettone, a Pandoro, a Panforte! Odáig vagyok mindegyikért, na meg a többi olasz desszertért, amit az év többi időszakában készítenek. 😀 Ha ezekre gondolok -meg a tengerpartra, olíva- és szőlőültetvényekre- biztos vagyok benne, hogy rossz helyre születtem. Ezért folyamatosan keresem és kutatom a hagyományos olasz ételeket, hozzávalókat, recepteket és nagy örömmel készítem el azokat.
Idén a karácsonyi menüt tervezve bukkantam erre a mézes-mázas desszertre, amit az ünnepekre azok készítettek, akik nem engedhették meg maguknak a ricottás, minden jóval bőven megrakott finomságokat. Persze ez nem azt jelenti, hogy ez nem finom legalább annyira, mint egy Panettone. Ezek a kis édes falatkák belopták magukat a szívembe, új karácsonyi hagyomány teremtve, mert ezentúl minden évben el fogom készíteni. 

Hozzávalók
∼kb. 60 darabhoz∼

160 g liszt + a forgatáshoz
25 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
35 g vaj
2 tojás
1/2 evőkanál édes fehérbor
1 citrom reszelt héja
olaj a sütéshez
kb. 100 g méz, citromhéj, magvak (pl. dió, mogyoró, mandula) a díszítéshez

Elkészítés
A lisztet keverd el a kétféle cukorral és a sóval, majd morzsold bele a vajat. Add hozzá a tojást, a bort, a citromhéjat, és gyúrj belőle lágy tésztát. Tekerd folpakkba, pihentes a tésztát 2–3 órát a hűtőben. 
A tésztát lisztezett felületen sodord kb. 1 cm átmérőjű hengerré, vágd fél centis darabokra. Mindegyikből formázz golyót, forgasd lisztbe. Magas falú lábosban melegíts fel annyi olajat, hogy sütés közben elmerüljenek benne a fánkocskák.
Közben egy tálban készítsd ki a mézet. A fánkokat pár perc alatt süsd aranybarnára, amint kiszeded az olajból, forgasd bele a mézbe. Tedd süteményrácsra, hogy a felesleg, lecsuroghasson.

Tálalás előtt a fánkokat halmozd kínáló tálra, tetszés szerint kandírozott gyümölccsel vagy durvára tört magvakkal megszórva tálald.