Vörösborban erdei gyümölcsökkel, túrófánkkal.

Nálunk már hosszú évek óta hagyomány, hogy Márton napon, vagy annak környékén hatalmas liba lakomát csapunk. A népi mondás szerint, aki november 11-én nem eszik libát, a következő évben éhezni fog. Én cseppet sem vagyok babonás, ellenben nagyon szeretem a libahúst, ezért nem maradhat el a libából készült leves és a libasült novemberben. 
Általában fokhagymával és rozmaringgal szoktam sütni, de a hetekben teljesen rákaptam egy lengyel séf műsorára.  Tomasz Jakubiak húst hússal eszik és készít, ami -ugye nem kell mondanom- nagyon is ínyemre van. Elképesztő fogásokat készít, ő adta az ötletet ahhoz is, hogy idén kicsit máshogy kerüljön asztalra a libacomb. Vörösborral és erdei gyümölcsökkel eddig a kacsát készítettem, de mivel a liba húsa nagyon hasonló, ehhez is passzolnak ezek az ízek. A szokásos káposztás köretet is leváltottam idén túrófánkra, ami eddig nálam szintén a kacsa kísérője volt. De most roppant mód passzolt a libához, hiszen fel lehetett tunkolni vele a gyümölcsös szaftot. 🙂

Hozzávalók
∼4 főre∼

4 libacomb
5 dl vörösbor
300 g fagyasztott vegyes bogyós gyümölcs
5-6 evőkanál libazsír
2 narancs
250 g túró
3 tojás
1 alma lereszelve
2 dl tejföl
250 g liszt
1/2 csomag sütőpor
só, bors, rozmaring

Elkészítés
A libacombokon lévő bőrt keresztben irdald be. Dörzsöld be sóval, borssal, tedd egy tálba, majd locsold meg a narancs levével. Tegyél mellé 1 rozmaring ágat, vagy 1 teáskanál szárított rozmaringot. Éjszakára tedd hűtőbe.
Másnap a túrót keverd el a tojásokkal, a tejföllel és az almával. A lisztben keverd el a sütőport, adagold a túrós masszához. Tedd a hűtőbe, amíg elkészíted a libát.
Egy magas falú serpenyőben forrósítsd fel a libazsírt, majd a combokat először a bőrükkel lefelé majd a másik oldalukon is süsd le. Vedd ki, tedd félre.
A serpenyőbe tegyél még zsírt, ha szükséges és forgasd át rajta a bogyós gyümölcsöket. Öntsd fel a vörösborral, add hozzá a liba páclevét is, végül 

fektesd bele a combokat. Az edényt fedd le, a combokat 40-50 perc alatt kis lángon párold puhára, mindaddig, amíg a hús, le nem omlik a csontról.
Ha a liba elkészült, egy lábosban forrósíts olajat. Két kanál segítségével szaggass bele gombócokat a túrós masszából. Néhány perc alatt süsd aranybarnára.
A libacombokat tálald a fánkkal és a sűrű gyümölcsös szafttal.