Puha hús, szaftos káposzta és knédli.

Valószínű az ősz utolsó kellemes napjait választottam ahhoz, hogy leugorjak Balatonra és befejezzem az őszi munkákat, majd lezárjam a házat télre. Olyan izgalmas dolgokat csináltam, mint trágyázás és a vízrendszer leeresztése. 🙂 Visszatérve Pestre mindenképp meg akartam ünnepelni, hogy milyen csodás szezonra zártam rá a kertkaput.
A házat tavaly azért vettem, hogy sok időt töltsek ott. Ezt akkor úgy képzeltem és valósítottam meg, hogy májustól szeptemberig 3 hét Pesten, 1 hét Balatonon. Idén azonban fordult a kocka és 3 hét után 7-10 napra jöttem fel Pestre, amit cseppet sem bánok, mert így mindenre volt idő. A fűnyírásra, a gazolásra, új növények ültetésére, a cseresznye és meggy, majd az alma szüretre, a rengeteg gyümölcs befőzésére. Mindez akkora öröm volt számomra, hogy csakis egy irtó finom ebéddel koronázhattam meg.

Gyerekkorom óta imádom a csehek nemzeti ételét, amikor gyerekként Csehszlovákiában nyaraltunk, én egy hétig ezen éltem. Itthon néhány éve rendszeresen készítem. Ez egy olyan kaja, amit egy óriási jaaahhhhuuuuu kiáltással fejezek be. 😀 Annyira jó és én annyira szeretem.

Hozzávalók
∼4-6 főre∼

1,5 kg sertéscomb
4-5 evőkanál kacsa-, vagy libazsír
1 fej káposzta
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3-4 evőkanál cukor
2 babérlevél
0,5 dl fehérbor
0,5 dl fehérborecet
50 g friss élesztő
1,5 dl tej
500 g rétesliszt
1 tojás
1 száraz zsömle
só, bors, őrölt kömény
olaj, víz

Elkészítés
A sertéscombot tisztítsd meg a zsírtól, inaktól, ha szükséges. Dörzsöld be sóval, brossal és őrölt köménnyel. Tedd sütőzacskóba néhány kanál zsírral, zárd le a zacskót, szúrd meg pár helyen, hogy a gőz távozni tudjon. A húst tedd 160 fokos sütőbe, süsd 3-3,5 órát. Ha a hús megpuhult -a gőznek szúrt lyukakon keresztül hústűvel ellenőrizheted- a zacskót óvatosan vágd ki, a húst locsold meg a kisült zsírral, tedd vissza 10-15 percre, hogy a teteje kicsit megpiruljon.
A káposztát vágd fel, a hagymákat aprítsd fel. Egy lábosban hevíts fel kevés olajat, párold meg rajta a hagymákat. Add hozzá a cukrot és a babérlevelet, kicsit pirítsd. Tedd a lábosba a káposztát is, fűszerezd sóval, borssal és köménnyel, forgasd össze, főzd így néhány percig. Utána öntsd fel a borral, ecettel és 0,5 dl vízzel. Kis lángon, letakarva főzd puhára 2-3 óra alatt. Kóstold meg, ha kell sóval, cukorral, ecettel állítsd be az ízeket. Főzd további 10 percet. 

A knédlihez a tejet egy csipet cukorral langyosítsd meg. Morzsold bele az élesztőt, takard le, hagyd, hogy felfusson. A robotgép táljában mérd ki a lisztet, adj hozzá negyed teáskanál sót, a tojást, majd a felfutott élesztőt. Kezd el a géppel dagasztani. Közben adj hozzá annyi langyos vizet (1-1,5 dl), hogy egy lágy tésztát kapj. Míg a gép dolgozik, a zsömlét kockázd fel és add a tésztához. Ha a gép beledolgozta, letakarva keleszd duplájára. A megkelt tésztát lisztezett felületen kicsit gyúrd át, oszd 2-3 részre, formázz mindegyikből kis veknit. Gőz fölött 20-25 perc alatt főzd meg.
A kész húst és knédlit szeleteld fel, a káposztával tálald.