Belül vékony, kívül vastag, nápolyi típusú pizza.

4-5 évvel ezelőtt vettem egy pizzakövet, mert utálom a szottyos aljú pizzát. Ez nem más, mint samott tégla, amiből a kemencék is készülnek. Mivel jól tartja a hőt és azt egyenletesen oszlatja el, kiválóan lehet sütni rajta. Ha pizzát készítünk, annak alja ropogós lesz, hiszen a tészta közvetlenül érintkezik a forró téglával, így leszámolhatunk a puha, átázott pizzákkal. De szuper kenyerek és sütik is készíthetők rajta (én például legutóbb galettet sütöttem közvetlenül a rajta).
Pár éve már, hogy utoljára használtam, mert a sütőm kicsit volt, nem fért be. Többek között ezért is örülök annyira az újnak -na meg persze azért, mert ez nem éget- mert végre megint elővehettem a követ. Miután bekötötték az új kis gyönyörűséget, 2 napig szinte folyamatosan sütöttem: kenyeret, pizzát, hamburger bucikat és több sütit is. A pizza (is) zseniális lett. A kő hiányában forró tepsivel próbálkoztam, de az igazi ropogós aljhoz a pizzakő a megoldás. Mintha kemencében sült volna.

Hozzávalók
∼2 pizzához∼

500 g pizzaliszt
280 ml víz
8 g friss élesztő
8 g só

Elkészítés
A lisztet keverd el a sóval. 
A vizet öntsd egy tálba, teljesen oldd fel benne az élesztőt. A vízhez adagold a lisztet, gyúrj ruganyos tésztát. A gyúrással akkor vagy kész, ha a tészta felületéről eltűnik az összes repedés. Ez 10-12 perc is lehet, de ne spórold el, mert ettől lesz a pizzának jól nyújtható szerkezete. 

A kész tésztát vedd két egyforma részre, gömbölyítsd őket, majd nedves konyharuhával letakarva pihentesd 20-30 percet.
A megkelt tésztát tedd lisztezett felületre, kézzel formázd: először középen nyomd ki belőle a levegőt, majd a tésztát apránként körkörösen forgatva belülről kifele nyomkodva formázz egy kb. nagytányér méretű kört. 
A pizzaszósszal vékonyan kend meg a tésztát, helyezd el rajta a feltéteket. 
Legalább 200 fokon 10-15 perc alatt süsd meg.