Tartalmas tésztás leves.
A hétvégét tésztázással töltöttem. Szombaton lánybúcsút indítottak házitészta késztéssel a Stúdiómban, ami azért is volt nagy öröm számomra, mert kiderült, hogy a menyasszony, már régóta szeretett volna megtanulni tésztát készíteni. A barátai valóra váltották az álmát, és boldogan, na meg saját készítésű tésztával vágott bele az este további részébe.
Mivel a szombat estém nagy része takarítással telt, a vasárnap a pihenésé volt. És mi sem jobb kikapcsolódás, amint a tésztakészítés, ezért be is gyúrtam fél kiló tésztát és készítettem töltött tésztát levesbe, metéltet a hétre, és ajándékba is. Közben pedig megnéztem a Két éhes olasz mind a 8 részét. 😀
Persze a leves is elkészült, ami egy egyszerű zöldségleves. Tartalmassá a kis húsos tésztabatyuk teszik, amiket tortellini forma helyett cappellaccinak készítettem el. A hajtásig megegyezik mindkét forma, hiszen a töltés után háromszögre kell hajtanunk a tésztát, de míg a tortellinihez a háromszöget állítva tartjuk a kezünkben,
két szárát az ujjunk körül fonjuk és csippentjük össze -így álló tésztácskákat kapunk- addig a cappellaccihoz a tésztát vízszintesen fogjuk és két szárat csak hátrahajtjuk.
Tészta, leves és a világ legjobb gasztro műsora. Ennél jobban nem is telhetett volna a vasárnap!
Hozzávalók a cappellaccihoz
250 g durum tésztaliszt
3 M méretű tojás
100 g mortadella
1 teáskanál oregano
1-2 evőkanál zsemlemorzsa
só, bors
Hozzávalók a leveshez
1 fej vöröshagyma
3 szál sárgarépa
1 szál angolzeller
1 gerezd fokhagyma
fél csirkemell
100 g zöldborsó
2 liter víz
2 dl tejszín
só, bors, rozmaring
Elkészítés
A töltelékhez helyezd a mortadellát sóval, borssal és oreganóval késes robotgépbe. Dolgozd krémesre. Ha túl ragacsos, adj hozzá kevés morzsát, hogy a felesleges nedvességet felszívja.
A tésztához a lisztet borítsd deszkára, csinálj a közepébe egy nagy krátert. Üss bele tojásokat, dolgozd össze egy villával, majd apránként kezd beledolgozni a lisztet. Ha a liszt felvette az összes folyadékot, de a tészta még ragacsos, adj hozzá néhány evőkanál lisztet – vagy amennyi szükséges ahhoz, hogy egy ruganyos tésztát gyúrj. A tészta akkor jó, ha felülete teljesen sima, az összes repedés és ránc eltűnik róla. A tésztát oszd 3 részre, amit épp nem használsz tekerd folpakkba, vagy nedves konyharuhába, hogy ne száradjon ki. A tésztát géppel, vagy sodrófával nyújtsd ki, vágd fel kb. 4×4 centis négyzetekre. Mindegyik közepére helyezz kis halmot a töltelékből, majd a tésztát hajtsd félbe két szemközti sarkánál fogva (így háromszöget kapsz). A töltelék körül jól nyomkodd össze a tésztát, majd a háromszög két alsó végét hajtsd hátra és csippentsd össze. A levesben pár perc alatt főzd puhára.
Elkészítés
A leveshez pucold meg a zöldségeket és aprítsd fel. Egy lábosban hevíts olajat, kis lángon párold rajta üvegesre a felaprított zöldségeket. Közben kockázd fel a csirkemellet is. Add a zöldségekhez, pirítsd le. Ha hús kifehéredett, öntsd fel a vízzel, ízesítsd a levest sóval, borssal és rozmaringgal. Kis lángon, félig lefedve főzd 35-40 percig. Ha a zöldségek megpuhultak, add hozzá a zöldborsót és a tejszínt, főzd további 10 percig.
Tányérokra szedve, parmezánnal megszórva kínáld.