Így tedd el a cseresznyét télre!

A befőtt – és lekvár – készítés nálunk a nyár része. Nem tudnám elképzelni, hogy nincs otthon saját meggy, cseresznye vagy őszibarack befőtt. Amikor gyerek voltam, szedd magad földekre jártunk, hogy a biatorbágyi telkünkön megtermett gyümölcsök mellé egy kis kiegészítést gyűjtsünk, így ne csak néhány üveg befőttet készíthessük, hanem nagyobb mennyiséget.
Biatorbágyon a cseresznye fák sajnos kipusztultak, ezért az utóbbi pár évben a cseresznyét Anna barátnőmtől kaptam, illetve elmentem hozzájuk szedni, mert van két hatalmas fájuk. Idén viszont már a saját cserkóimat tettem el. 😀
Két giga méterű fa van a balatoni kertemben, roskadásig tele gyümölccsel. Leszedtünk már vagy 10 kilót, de még mindig olyan, mintha nem is szüreteltünk volna. Az összes befőttes üvegem cseresznyével lett tele, és azt hiszem, vennem kell még néhányat, amire évek óta nem volt példa. Ugyanis akár lekvár, akár befőtt, szedett-vedett 10-20 éves üvegekbe teszem el őket. Ha mézet, 

szószt, savanyúságot veszek, az üvegeket sosem dobom el, a tesóm pedig anno elrakta az összes bébiételes üvegét is nekem. Jó esetben leáztatom a címkét – de van, amikor nem: ) – kimosom, és elteszem. És titeket is bátorítalak erre: hasznosítsátok újra az üvegek! És arra is, hogy készítsetek cseresznye befőttet! 😀

Hozzávalók

400 g cukor minden liter vízhez
fél teáskanál nátrium-benzoát
minden 2 liter vízhez

Elkészítés
A cseresznyét mosd meg, magozd ki. Tedd befőttes üvegekbe, mindegyiket jól töltsd meg. Az üvegeket teljesen töltsd fel vízzel, majd mérőpohárba öntsd a vizet, hogy le tudd mérni a mennyiséget (ezzel a módszerrel annyi levet készítesz, amennyi pontosan elegendő a befőttekhez). A vizet öntsd lábosba, add 

hozzá a víz mennyiségéhez szükséges cukrot. Forrald fel, majd gyöngyözve főzd 10-20 percig: 1-2 liter vizet 10 percig, 2-4 liter vizet 20 percig forralj. A végén keverd bele a szükséges nátrium-benzoátot. A szirupot kanalazd az üvegekbe, majd azonnal, jól zárd le azokat.
Az üvegeket tekerd újságpapírba, állítsd egy kosárba, ládába, bugyoláld be nagy törölközőkkel, pokrócokkal. Ebben a száraz dunsztban hagyd a befőtteket kihűlni (kb. 24 óra). Ha kihűltek, spejzban, konyhaszekrényben évekig is tárolhatod. Felbontás után tedd hűtőbe, 3-4 nap alatt fogyaszd el.