Szuper levegős laposkenyér.

A focaccia a pizzához hasonló kenyérféle, amit általában előételként fogyasztanak. De abban is eltér a pizzától, hogy ez jóval több élesztővel készül, és általában szögletesre nyújtják. Van, ahol csak a nagy szemű tengeri sóval megszórt tésztát szolgálják fel, és valamilyen fűszervajat kínálnak mellé. A legelterjedtebb verzió a rozmaringos-paradicsomos változat. 
A focaccia titka a finom bánásmód. Nem szabad sem türelmetlennek, sem „kegyetlennek” lenni a tésztával. A levegőt, amit az élesztő beledolgozott, hagyni is kell benne. Ettől lesz óriási bubis, és nagyon puha még másod, vagy harmadnap is. 
Persze frissen a legfinomabb, ezért általában el is fogy egy csapásra, de ha vendégeket vár az ember, akár előző nap is el lehet készítnei. 
.

Hozzávalók

500 g (Manitoba) liszt
10 g só
50 g élesztő
350 ml szobahőmérsékletű víz
1 evőkanál durumliszt
olívaolaj
nagyszemű só

Elkészítés
A vízben teljesen oldd fel az élesztőt.
A lisztet és a sót mérd ki a robotgép táljában. Add hozzá az élesztős vizet, a dagasztó karral dagassz fényes, ruganyos tésztát. Letakarva keleszd duplájára. 
Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, hintsd meg durumliszttel. A kezed bővel olajozd be. Óvatosan forgasd ki a tésztát a tepsire, majd az ujjbegyeiddel óvatosan, úgy, hogy minél kevesebb lehegőt nyomj ki a tészátból, egyengesd el a tepsiben. 

Letakarva keleszd akár 2-3 órát, amig nagy buborékok nem lesznek a tésztában.
A tészta tetejét az ujjbegyeiddel kicsit nyomkodd meg, szórd meg nagyszermű tengeri sóval (vagy olyan feltéttel, amivel szerrtnéd), locsold meg kevés olívaolajjal.
202 fokos sütőben 30-40 prc alatt süsd készre.