Az osztrák sípályák fogadóinak legjobb fogásai.

A január és február számomra egyenlő a síeléssel. A síelés pedig elképzelhetetlen „hüttézés” nélkül. Akinek nem ismerős a kifejezés, ez jelenti a hegyi fogadókban evéssel, ivással eltöltött pihenő időt két csúszás között. Van, aki a síelés helyett ezt részesíti előnyben, amin nem csodálkozom, mert egy jó hüttében én is el tudnék tölteni egy egész napot.
A legcukibb hely, ahol jártam nem volt túl nagy, az asztalokat és padokat hatalmas fából vágták ki. A padokat vastag, puha bőrök, az asztalokat pedig kockás terítő borította. Nem önkiszolgáló volt, mint a hütték általában, viszont étlapon volt minden, ami a hüttézést olyan népszerűvé teszi. Jagertee, rumos tea vagy kakaó, osztrák sült kolbász, gőzgombóc és almáspite.
Minden olyan reggel, amikor csípős az idő, de süt a nap, mindig olyan érzésem van, ami a sípályák tetején kerít hatalmába a hólepte hegyeket és az alattam elterülő lejtőket nézve. 

 

 

A múlt héten szinte minden nap ilyen idő volt, ezért két választásom volt: 1., vagy azonnal beülök az autómba és meg sem állok a kedvenc sípályámig, 2., vagy elkészítem a kedvenc hütte kajáimat. A munkám az első lehetőséget keresztül húzta, ezért hütte hangulatot varázsoltam otthon. Három kihagyhatatlan fogás, amit te is elkészíthetsz.

Frittatensuppe
Az omlettes leves az Alpok olasz határához közeli területekre jellemző. Van, ahol palacsintával készítik, de szerintem úgy nem az igazi. 

Az általam kedvelt, eredeti hütte leves egy erős húsleves, amihez néhány tojásból frittatat kell készíteni. Ehhez villával verj fel pár tojást, sózd, esetleg ízesítsd apróra vágott petrezselyemmel. Vékonya, ahogy a palacsintát is sütjük, öntsd a tojást forró serpenyőbe. Várd meg, míg annyira átsül, hogy remegős lesz az állaga. Ekkor borítsd ki egy tányérral, óvatosan csúsztasd vissza a serpenyőbe és 2 perc alatt süsd készre. Borítsd újra a tányérra, csíkozd fel. Szedd tányérokba, kanalazd rá a húslevest, és petrezselyemmel megszórva tálald. 
Húsleveshez receptet itt találsz.

Käsespätzle
Tojásos nokedli helyett sajtos nokedli az osztrákok specialitása. Amit egy jó adag vajon pirított hagymával tálalnak. Természetesen osztrák sajttal, Bergkäse-val készítik, aminek elég jellegzetes érett íze van. Ahogy a sajt megolvad a vajban átforgatott nokedliken, hmmm…. hát persze, hogy ez is kihagyhatatlan és toplistát hütte kaja.
Karikázz fel egy nagy fej vöröshagymát. Egy serpenyőben olvassz fel -3 evőkanál vajat, majd kis lángon pirítsd meg rajta a hagymát.
A nokedlihez (2 főnek) keverj össze 20 dkg lisztet fél teáskanál sóval. Adj hozzá egy tojást, 0,5 dl tejet, majd annyi szódavizet, hogy egy ne túl sűrű nokedli masszát kapj. Nokedli szaggatóval szaggasd forró vízbe.
Míg a nokedli fő, egy serpenyőben olvassz fel 2 evőkanál vajat, a megfőtt nokedlit szedd rá, forgasd össze. Reszelj rá 10 dkg Bergkäse-t, ízesítsd sóval, borssal és szerecsendióval. Ha a sajt megolvadt, szedd tányérokra, a hagymával megszórva tálald. 

Gerknödel
A hüttékről és a síelésről elsőként talán a gőzgombóc jut eszébe mindenkinek. Szilva lekvárral töltve, vanília sodóval leöntve és mákkal megszórva csalogat már az illata, ahogy belépek a fogadóba. Azt hiszem, nekem a gőzgombóc a síelés fénypontja. Olyan helyen érdemes kóstolni, ahol frissen készítik és nem áll már egy ideje a pultban, mert csak frissen igazi, puha a tésztája.
Itthon csokoládéval töltve szoktam készíteni, de bátran variált a tölteléket ízlésed szerit!
A receptet itt találod.

Ha Ausztriában jártok ne hagyjátok ki ezeket a fogásokat, de otthon is elkészíthetitek őket.