Szarvasgomba szedésen jártam.

Három vadászkutyával indultunk útnak, hogy fehér és fekete szarvasgombát keressünk az Isztrián. A félsziget közepén lévő erdő, a Motovun rengeteg szarvasgombát rejt. Múlt héten ide látogattam el, ahol elkezdődött a szarvasgomba keresési idény.
Az ország területének több részén terem fekete szarvasgomba, fehér azonban csak az Isztrián található. Ennek oka a különleges összetételű, fehéres-szürkés színű talaj. A szarvasgomba nagy számban fordul itt elő, ezért a Motovun környéki emberek a szarvasgomba keresésből és eladásból élnek. 1999-ben egy óriásnak számító, több mint 1 kilós fehér szarvasgombát is találtak itt.

Szarvasgomba kereső kutyák
A Motovun erdőben kutyákkal keresik a szarvasgombát. A kutyák kiképzése 1-2 év, melyet egész fiatal korban elkezdenek. Először szarvasgomba olajat, vagy krémet adnak a kutyáknak, ezzel keverik a tápukat, hogy megismerjék és megszeressék az illatát, ízét. Ezt követően akár 2-3 éven keresztül is eltarthat a leszoktatási időszak, amit vezetőnk a kábítószer elvonó kúrákhoz hasonlított. Ez a képzés fontos időszaka, mert arra kell megtanítani a kutyákat, hogy ne egyék meg a szarvasgombát, csak jelezzenek, ha megérzik annak szagát. 3-7 éves kor között vannak az aktív szarvasgomba kereső kutyák. Egy tulajdonos 2-3 kutyát nevel, mert nem lehet több kutyával vadászni, különben az erdőben elkalandoznak, egymással játszanak az ebek. 

Szarvasgomba vadászat
A kis településről egy kisvonattal indultunk az erdőbe, ahol vezetőnk két kutyájával vadászik szarvasgombára. 
Ugyan a szarvasgomba szezonja májusban van, Horvátországban a kormány rendelete alapján októbertől decemberig lehet begyűjteni a terményt az erdőkből. A vadászat főként a kora reggeli és késő esti órákban zajlik, hogy a kutyákat ne zavarják meg más szagok és zajok.
Vezetőnk, miután elengedte a kutyákat, néhány vezényszóval és füttyel irányította őket, hogy a feladatra koncentráljanak. Számomra céltalan rohangászásba kezdtek a kutyák, beszaladtak az erdő mélyére, majd vissza az ösvényre, közben néha megálltak az avart szaglászni. Ilyenkor vezetőnk újabb vezényszavakkal bíztatta őket. 10-15 perc séta után a kutyák szagot éreztek, körözni kezdtek egy kis terület körül, majd kaparni kezdtek. Az egyik kutyus ekkor leült, Lola kutya Lola kutya azonban túlságosan mohó volt, ezért vezetőnk folyamatosan rászólt, hogy ne kaparjon.
Amint a kutyák megtalálják a szarvasgombát, nem csak arra kell vigyázni, hogy ne egyék meg a zsákmányt, hanem arra is figyelni kell, hogy csak annyira kaparják meg a földet, hogy a szarvasgomba külső kérge ne sérüljön. A szarvasgombát a vezetőnk egy kis kapa segítségével emelte ki a földből a helyen, ahol a kutyák megkaparták a földet. 
Ha a kutyák szarvasgombát találtak, kicsit pihenniük kell, valamint ha a gazda aznap még folytatni szeretné a szarvasgomba keresést, másik területre kell vinni őket.  Egy nap egy azon  területen a kutyák egy szarvasgombát képesek kiszagolni, mert a továbbiakban immunisak lesznek az illatra a környéken. 

Hogyan használják fel a szarvasgombát?
Nem létezik olyan termék Motovunban, amit ne készítenének el szarvasgombával. Krémek, sajtok, húskészítmények, chips, balzsamecet, olívaolaj, csokoládé (tábla és krém formájában is), fűszerek és még sorolhatnám. A helyben készített termékek mellett a kozmetikai ipar számára is eladnak szarvasgombát.
November közepéig hétvégente szarvasgomba- és borfesztivál rendeznek Livade településen, hogy az emberek megismerjék a helyi gazdákat és terményeket.