Házi jam 30 perc alatt.

Felejtsd el a bolti lekvárt! 30 perc alatt finom dzsemeket készíthetsz otthon. Emlékszem, gyerekoromban mindig az anyukám telkén készültek a lekvárok. Volt egy hatalmas fazekunk és egy óriási fakanalunk kifejezetten lekvárkészítéshez. Napokon keresztül nem csináltunk mást, csak gyümölcsöt pucoltunk, majd álltunk a tűzhely mellett és órákig kevergettük a gyümölcspürét, mire elkészült és üvegekbe lehetett tölteni.
A lekvár szeretet akkor kezdődött nálam, és a mai napig tart. El sem tudom képzelni a palacsintát valamilyen bolti verzióval anyukám sárgabarack lekvárja helyett. Szerencsére ma már ennél sokkal egyszerűbb a befőzés, tényleg elég 30 perc egy-egy adag lekvár elkészítéséhez. Köszönhető a szuper befőző cukroknak, amik ugyan tartalmaznak némi tartósítószert, de szerintem ennyi belefér. Aki pedig cukormentes lekvárt készítene, annak sem kell lemondani a gyors befőzésről, mert eritrites termékek is kaphatók. 

 

Mit, és hogyan készítsünk el?
Ahogy megjelenik az eper én elkezdek befőzni, és abba sem hagyom a téli narancs szezonig. Szinte az összes gyümölcsből készíthetünk lekvárt, amik nálunk nagyrészt palacsintában és kalácson végzik. A kedvenceim a már említett eper mellett a málna, a szeder, az áfonya, a meggy, a ribizli, ősszel a körte, majd a narancs. Évről évre variálom azt, hogyan teszem el ezeket a gyümölcsöket, hiszen fűszereket is adhatunk hozzájuk. A levendula, a menta, a bazsalikom, a rozmaring, a gyömbér bármelyik gyümölccsel kombinálható. 
Elkészíteni pedig nagyon egyszerű: a gyümölcsöket megpucolom, majd botmixerrel leturmixolom. Aki nem szeretné, hogy a ribizli, málna magjai benne maradjanak, az passzírozza át a gyümölcsöt, de én nem szoktam. Ezután a püré megy egy lábosba a befőzőcukrral és a csomagoláson lévő recept szerinti cukor mennyiséggel együtt. Forrástól számítva 5 percig főzőm, majd tiszta üvegekbe töltöm. Jól lezárom, 10 percre fejre állítom, majd normál állapotban hagyon kihűlni. 
Mivel az üvegek fejre állításával légmentesítjük a lekvárokat, ez egy fontos mozzanat. Jól záródó üvegeket kell használnunk. Láthatjátok a képen is, hogy régi Uncle Ben’s szószos és bébiételes üvekegbe töltöm a lekvárjaimat, mert szerintem ezek az üvegek záródnak a legjobban, még sokadik használat után is. És nem termelek vele felesleges üvegszemetet sem. 🙂