A balkán konyha paprikakréme húsok mellé. 

Először Horvátországban kóstoltam ajvárt, amit húsok – csevapcsicsa, sült malac – mellé kínálnak. A ’90-as évek elején, amíg nem volt kész a tengerpartra vezető autópálya, a hegyeken keresztül lehetett eljutni az Adriához. Az úton csárda csárdát követett, ahol mindegyikben malacot sütöttek. Útközben mindig megálltunk egy ilyen étteremnél malacsültre, ami mellé ajvár is járt.
A paprikával és padlizsánnal készülő krém otthon is könnyen összedobható. Sütőben is készíthetjük, de grillen finomabb. Ha üvegekbe zárjuk, az üvegeket pedig nedves dunsztban (vagy a manapság népszerű befőző automatában) tartósítjuk, nagyobb adagot is készíthetünk belőle, amit elteszünk télre.

Hozzávalók

8 nagy kaliforniai-, vagy kápia paprika
2 padlizsán
2 nagy gerezd fokhagyma
fél citrom leve

olívaolaj

Elkészítés
A paprikákat és a padlizsánt sütőben 200 fokon, vagy grillen süsd meg, amíg a héjuk fekete nem lesz. Tedd egy tálba, majd takard le alufóliával 8-10 percre, hogy a héjuk mindenhol puha legyen és könnyen le tudd húzni.
A sült zöldségek húsát kapard ki, tedd egy tálba. Add hozzá a fokhagymát, a citrom levét, kevés sót és botmixerrel krémesítsd. 
Öntsd fel annyi olívaolajjal, hogy laza, krémes állaga legyen.