Az eredeti nápolyi pizza.

A pizza fritta nem más, mint töltött, olajban kisütött pizza. Olyan, mintha mi a lángost megtöltenénk sütés előtt. Így készítették a pizzát régen, egészen az 1800-as évek végéig. A szegények eledele volt, a paradicsom mellett szalonna és esetéeg ricotta került bele. Aki nem tudott fizetni érte, hitelbe is megkapta. 
Ha Nápolyban jár az ember, kis utcákban találni még árusokat, akik így készítik a pizzát. Érdemes megkóstolni a klasszikus pizza Margharita mellett. 

 

Hozzávalók
∼4 darabhoz∼

350 g simaliszt
8 g só
190 ml langyos víz
8 g friss élesztő
ricotta
paradicsomszósz
felkockázott szalámi
felkockázott pancetta
felkockázott mozzarella
reszelt pecorino

Elkészítés
A pizzához a vízben teljesen keverd el az élesztőt. Egy tálban mérd ki a lisztet, add hozzá a sót, keverd össze. Öntsd bele az életsztős vizet, és gyúrd addig a tésztát, amíg homogén, sima felületű nem lesz. Egy nedves konyharuhával letakarva pihentesd 30-40 percet. 
A tésztát borítsd ki egy lisztezett felületre, gyúrd át, majd oszd négy részre. Gombócozd a részeket, csomagold lazán folpakkba, és tedd a hűtőbe legalább 1 órára, de akár egy éjszakát is pihenhetnek a hidegben.
A töltetélkhez a ricottát keverd el sóval és borssal. A paradicsomszószhoz egy darabolt paradicsom konzervet ízesíts sóval, borssal és oreganoval (amit nem használsz el, kis adagokban fagyaszd le, és vedd elő, ha legközelebb pizzát sütsz).
A gombócot kézzel lapítsd ki, az ujjaidat használva formázz belőle kört. Kend meg ricottával, vagy paradicsommal, tegyél rá szalámit, pancettát és a sajtokból egy-egy adagot. A pizzát hajtsd félbe, a széleit jól nyomkodd össze. Forró olajban 3-4 perc alatt süsd meg mindkét oldalát.