Pesto nem csak bazsalikomból készülhet.

A bazsalikom pesto Genovából származik, mert a környék jellegzetes terményeit – bazsalikom, fenyőmag, parmzán, fokhagyma – felhasználva készítették el. Ezért is hívják Pesto alla Genovese-nek. Azonban számos finom, és színes hozzávalóból készülhet még pesto, például napon szárított paradicsomból, brokkoliból, és dióból is.
Téli kedvencem a spenót pesto, amit ugyan úgy készítek, mintha bazsalikomot használnék. Morzsár helyett azonban késes robotgépben készítem, mert a spenót levelei tömörebbek, nehéz őket összetörni a mozsárban. 
A legkedveltebb fogyasztási módja, ha tésztához keverjük, de grissini mellé is kínálhatjuk mártogatósnak, vagy húsokat, halakat is ízesíthetünk vele.

 

Hozzávalók

100 g spenót
30 g dió
30 g reszelt parmezán
1-2 gerezd fokhagyma
1-1,5 dl olívaolaj

Elkészítés
A spenótot, ha szükséges, tisztítsd és mosd meg. Száraz serpenyőben fonnyaszd meg. Hagyd picit hűlni, majd a többi hozzávalóval tedd késes robotgépbe (ha nincs ilyen géped, használhatsz turmixot, vagy botmoxert). Pulzáló fokozatban kezd összedolgozni. Közben, ha szükskéges, adj hozzá annyi olívaolajat, hogy a pesto krémes állagú legyen.
Ha nem fogy egy mind, tedd egy jól záródó befőttesüvegbe a maradékot, önts rá egy ujjnyi olívaolajat. Hűtőben 2-3 hétig így eláll, mert az olaj tartósítja a pestot.