Ha kint havazik, melegítsd fel magad egy jó levessel.

Ha hideg van és havazik, mindig arra vágyom, hogy az osztrák hegyekben síelhessek. A síeléshez pedig szorosan hozzátartozik a „hüttézés”, és a gőzölgő leves ebédidőben. A síelés még várat magára idén, de a hütte hangulatot meg tudtam idézni. Kiszaladtam a piacra, és mivel pulykával volt tele minden pult, pulykanyakból főztem most levet. Kis lángon, lassan, 5 órán keresztül. Hmmmmm….. Ilyenkor olyan illatok vannak a lakásban…. Nem tudok betelni vele. A levesbetét pedig grízgaluska anyukám receptje szerint.

Hozzávalók a leveshez

1 nagy pulykanyak
4 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 fej vöröshagyma
1/4 gumó zeller
1 csokor petrezselyem
2 babérlevél
5-6 szem fekete bors
3-4 szem borókabogyó
3-4 szem szegfűbors

4-5 l víz

Hozzávalók a grízgaluskához

1 tojás
nagy csipet só
kb. 15 evőkanál gríz

Elkészítés
A leveshez a pulykanyakat tedd egy nagy fazékba, öntsd fel vízzel, majd forrald fel. A tetejéről szedd le a habot, pótold a vizet majd tedd kis lángra. 
Pucold meg a zöldségeket és add a pulykanyakhoz, majd fűszerezd a levest (a petrezselymet csokorba kötve tedd bele). Félig lefedve főzd 5-6 órát, míg a hús annyira puha nem lesz, hogy leomlik a csontról.
Ha elkészült a leves, vedd ki a csokor petrezselymet, a zöldségeket és a pulykanyakat. A levest szűrd át, hogy a szemes fűszerek és esetleg csont darabok ne maradjanak benne.

Elkészítés
A grízgaluskához válaszd szét a tojás sárgáját és fehérjét. A fehérjét verd fel. Sózd, majd keverd hozzá a sárjágát. Adagonként adj hozzá kb. 15 teáskanál grízt – annyit kell a tojáshoz keverned, hogy ne túl lágy és ne túl kemény masszát kapj. Egy teáskanállal szaggass galuskákat a masszából lobogó vízbe, majd miután feljönnek a víz tetejére, főzd őket 5-6 percig. Hogy jól megpuhuljanak, takard le néhány percre, miután megfőttek.

A levest a zöldségekkel, a nyaról leszedett hússal és a grízgaluskával együtt tálald.