Hús és aszalt gyümölcs.
A tagine eleinte annak az agyagedénynek a neve, volt amiben a marokkói konyha egyik legnépszerűbb húsos, zöldséges, gyümölcsös párolt raguját készítik. Az elnevezés mára ráragadt magára az ételre is.
A helyi ételekből, így a tagineből sem maradhatnak ki az illatos, színes fűszerek, melyeket frissen őrölve, gúlákba pakolva szerezhetünk be a piacokon. Ha valami, ez vonz igazán Marokkóban, elképesztő fotókat láttam már a helyi fűszerekről.
A Gastropost októberi meglepetésdobozának köszönhetően egy falat Marokkó költözött a konyhámba. A csomagban található fűszerek és a hozzá tartozó receptek segítségével olyan ételeket készíthettem el, mint a zaalouk, vagyis padlizsánsaláta, a híres harira leves és az édes, fügés tagine. Ennek receptjét meg is osztom.
Hozzávalók
∼4 főre∼
700 g csirkemell filé
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szál sárgarépa
1 konzerv csicseriborsó
100 g aszalt füge
4 teáskanál Ras El Hanout fűszerkeverék
1 teáskanál só
4 dl csirke alaplé, vagy víz
fél csokor koriander
Elkészítés
A hagymát karikázd fel, majd egy magasabb falú serpenyőben futtasd meg kevés olajon. Add hozzá a felszeletelt fokhagymát és a fűszerkeveréket. Míg kicsit pirítod, a csirkemelleket vágd hosszában félbe, majd tedd azt is a serpenyőbe, és pirítsd le minden oldalon. Sózd, öntsd fel az alaplével, vagy vízzel és lefedve párold 20 percig.
A répákat pucold meg, vágd nagyobb darabokra és felezd meg őket hosszában. A csicseriborsóval együtt add a húshoz, párold tovább az ételt 10-15 percig. Ekkor mehet hozzá a felezett füge, amivel készre főzöd a tagine-t 10 perc alatt.
Tálalás előtt szórd meg aprított korianderrel. Kuszkusszal kínáld.