Nincs jobb, mint a ravioli.

Eljött az ideje a nyáron aszalt paradicsomok felhasználásának. Mivel a hónap eleji tésztaészítő workshopomon töltött tésztákat készítettünk, múlt héten pedig egy céges csoporttal is raviolit csináltam, itthon is neki kellett állnom tésztázni. 🙂
A töltelék, amit összedobtam a kora őszi, napsütéses időkhoz pont jól illik: könnyű, mégis karakteres az aszalt paradicsomtól. A pestó pedig csak kiemeli az ízeket.

Hozzávalók
∼4 főre∼

250 g durum liszt
3 M méretű tojás
2 marék aszalt paradicsom
1 doboz ricotta
1 marék bazsalikom
só, bors

Elkészítés
A töltelékhez, ha nem olajban eltett paradicsomot használsz, forrázd le vízzel pár percre, hogy megpuhuljon. Vágd fel apró darabokra, majd keverd össze a ricottával. Add hozzá a szintén apróra vágott bazsalikomot, sózd, borsozd. Tedd hűtőbe a felhasználásig.
A tésztához a lisztet borítsd deszkára, csinálj a közepébe egy nagy lyukat. Üsd bele a tojásokat, és egy villával dolgozd el őket. Lassan kezd el a tojásokhoz keverni a lisztet, majd ha összeálltak a 

hozzávalók gyúrj  egy homogén, rugalmas tésztát. A tésztát oszd négy részre, azokat a darabokat, amiket épp nem használsz, tekerd be folpakkba, nehogy kiszáradjanak.
A tésztát gép, vagy sodrófa segítségével nyújtsd ki kb. fél centi vékonyra  Vágd fel a tésztát 20 centis csíkokra. A csíkok egyik felére 2-3 centinként helyezz kis halmokat a töltelékből, majd hajtsd rá a tészta másik felét. Ha nem tapadna össze, nedvesítsd meg egy kis vízzel a tészta széleit.
A töltelék körül nyomkodd le a tésztát úgy, hogy jól szorítsd ki belőle a levegőt, majd a széleket is nyomkodd össze. Darabold fel az így kapott raviolikat, a széleket pedig egy villa segítségével még egyszer nyomkodd le – így egy kis mintát is kap. A raviolik kivágásához használhatsz kést, derelye vágót – ebben az esetben hullámos lesz a széle – vagy erre a célra készített szögletes tészta vágó formát – szintén hullámos széllel. 
Nekem van egy szuper ravioli készítőm (Marcato ravioli tablet), én ezzel készítem a töltött tésztákat, ami kicsit megkönnyíti a folyamatot, de e nélkül is bele lehet vágni, tényleg csak arra kell figyelni, hogy ne maradjon levegő a töltelék körül, különben főzés közben kipukkadhat. 
A ravoilokat néhány perc alatt főzd ki forró, sós vízben. Akkor készültek el, ha feljöttek a víz tetejére. 
Forgasd meg bazsalikom pestóban és szórd meg parmezánnal.